What’s in a name?

Gieren cirkelen boven Ede. Kale nekken, enorme snavels en wereldberoemd omdat ze op kadavers afduiken. Ze houden elkaar goed in de gaten en als een gier zich naar beneden haast snellen de anderen toe. Ik lees dat ze een schaap in een paar uur kunnen strippen. Maar wat doen ze hier? Welk kadaver zoeken ze? Zouden ze hebben gehoord dat de ‘Hub for Insect Knowledge’ – zeg maar de HIK – zich hier gaat vestigen? Doen deze gieren al mee aan de eiwittransitie? Geen rot vlees meer van kadavers plukken maar heerlijk insecten oppeuzelen? Wie weet!

Of zouden ze het bericht van omroep Ede hebben gelezen? “Vanaf komende week is er geen nieuws meer te lezen via de website www.omroepede.nl. Binnenkort wordt EDE TV XON, en alle programma’s zijn dan op dit kanaal te zien. Alle nieuwsberichten die wij nu online publiceren zullen niet meer via deze website gepubliceerd worden maar via: www.XON.nu.” Jaja, u leest het goed, nieuws over Ede komt niet meer op OmroepEde.nl maar zal verschijnen op XON.nu. Die site is al online en ziet er keurig uit, maar toch begrijp ik die gieren wel. Dit klinkt als de doodsteek van het lokale nieuws, nu rondcirkelen wachtend op het moment van overlijden klinkt niet heel prematuur.

Natuurlijk snap ik dat als je Ede, Veenendaal, Renswoude, Woudenberg, Rhenen en Scherpenzeel gaat bedienen je het niet omroep Ede kunt blijven noemen. Maar zou er niets beters hebben gekund dan XON? Misschien echt niet. De Vallei is groter, ‘Ede en omstreken’ bekt niet zo en daar zijn de andere vijf vast niet zo blij mee. Het ook al lelijke ‘FoodValley’ gebruiken kan niet omdat Barneveld, Nijkerk en Wageningen niet meedoen. Misschien hebben ze echt hun best gedaan om een naam te verzinnen die de zes gemeenten bindt, beschrijft en een beetje te onthouden is maar is het gewoon echt niet gelukt. XON lijkt niet echt iets te beteken en met een beetje geluk zijn de gieren abuis en hoeft dit niet het einde van ons lokale omroepje te betekenen en kunnen ze gewoon door.

Een andere goede vraag is natuurlijk waarom omroep Ede niet gewoon blijft doen wat je van een lokaal omroepje verwacht. Nieuws over Ede brengen. In het bericht wordt daarover niet uitgeweid. Ik lees niets over waarom of enige strategie. “XON is het gevolg van de streekvorming die momenteel gaande is”. Het klinkt alsof het ze overkomt. We kunnen het ook niet helpen. Misschien. Of er zit een prachtig plan achter en het gaat veel opleveren voor de lokale media. Ik hoop het maar.

Volg voor de zekerheid ondertussen maar vast @xonnieuws op Twitter en Instagram en like de XON Facebookpagina! Dan blijft het lokale nieuws van Ede (en nu dan ook die andere vijf plaatsen) langskomen in je feed en wen je misschien zelfs aan de prachtige naam XON.

instagram.com/xonnieuws

facebook.com/xonnieuws

twitter.com/xonnieuws

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.