Welkom in Ede, veel plezier & succes

Ede heeft een nieuwe wethouder en dat vraagt natuurlijk om een verse column op EdeDorp.

Een woest verhaal over hoe gek het is dat GroenLinks haar eigen wethouder wegstuurt uit een college waar net al een nieuwe wethouder een collega heeft opgevolgd na een schandaal én een andere wethouder uitgevallen is door ziekte. Deze waardeloze timing en vrij onnavolgbare actie nog een keer flink inwrijven zou een prima column kunnen opleveren. “Komt tijd komt raad!?

Of een column over diversiteit. GroenLinks kandideert een oude blanke man voor dit topbaantje. Dat vind ik prima, oud is vaak ervaren en welke huidskleur of geslacht je hebt maakt mij niets uit. Voor GroenLinks echter lijkt het me wel vrij problematisch. Deze partij wordt de laatste tijd steeds enthousiaster voor racisme. Mensen niet op hun daden beoordelen maar op kenmerken als geaardheid, geslacht of kleur. Allemaal in het kader van “in diversiteit schuilt onze kracht” en het streven naar gelijkwaardigheid natuurlijk. Terwijl de Tweede Kamerfractie van GroenLinks zich tien slagen in de rondte werkt om jongeren en mensen met diverse culturele en seksuele achtergrond plaatsen te geven hoeft dat in het Edese college dus niet. Nogmaals, wat mij betreft helemaal prima, kijk maar naar wat iemand kan en niet welke huidskleur een persoon heeft, maar voor een partij als GroenLinks natuurlijk helemaal grappig.  “Diversiteit graag – maar niet in Ede!

Over diversiteit gesproken: Van die super diverse lijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen bestaat vrijwel de gehele top uit mensen uit de Randstad. Wat ze natuurlijk ook lekker zelf moeten weten maar wel leuk is om in je achterhoofd te hebben als de partij weer eens iets of iemand de les wil lezen over afspiegeling. Voor een column over de nieuwe wethouder is dit ook leuk, die arme man woont daar ook. Met zijn zoontje en vrouw in Amsterdam om precies te zijn. Ik moet spontaan aan die directeur van Greenpeace denken die jarenlang met het vliegtuig van zijn huis in Frankrijk naar zijn kantoor in Amsterdam pendelde. Heerlijk duurzaam! Onze wethouder gaat wel op z’n ecologische footprint letten want hij zoekt voor door de weeks een tijdelijke woonruimte in Ede. Hierover zou je ook best een column in elkaar kunnen zetten. “Dubbel wonen!

Of -tot slot- een column over de SP. Want onze nieuwe GroenLinks wethouder is nu dan wel voorzitter van de GroenLinks afdeling Amsterdam-Oost. Tot voor kort was hij helemaal (nu) SP!  Statenlid voor de SP in de Provinciale Staten van Noord-Holland, fractievoorzitter namens de SP in de stadsdeelraad van Amsterdam Oost én natuurlijk wethouder in Arnhem namens diezelfde SP. Gezien het de Edese SP-fans maar niet lukt om mee te doen in ons mooie Ede is dit voor hen toch een schrale troost en een mooie kapstok om een SP-columnpje aan op te hangen. “NU SP GROENLINKS!

Maar helaas, geen inspiratie, geen zin, de columns “NU SP GROENLINKS!”, “Dubbel wonen!”, “Diversiteit graag – maar niet in Ede!” en “Komt tijd komt raad!?” zijn niet geschreven. Te flauw, niet leuk, niet relevant of niet aardig. Ik houd het voor nu maar bij een hartelijk welkom, hartelijk gefeliciteerd en alle goeds voor onze nieuwe wethouder. Daarom dus de titel: “Welkom in Ede, veel plezier & succes” boven deze column. Want (ook al is politiek drama mooi voer voor columns) als onze nieuwe wethouder met een beetje plezier zijn werk goed kan doen is dat voor heel Ede fijn.

Dus, Geert Ritsema, ook namens EdeDorp, gefeliciteerd, van harte welkom – en heel veel succes met de nieuwe baan!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *