Want een eend is ook iemand z’n moeder

Toen ik nog actief was bij de scouting zongen we wel eens dit maffe lied bij het kampvuur. Het lied begint met een belangrijke zin: “doe nooit zomaar gemeen tegen een eend want die eend is ook iemand zn moeder”.  Al jaren heb ik iets met eenden. Lang geleden reed een vriendin bijna een eend met jonkies aan. In de overlevering is dit verhaal langzaam maar zeker een massamoord op eenden geworden en heeft deze vriendin heel wat ‘eenden-opmerkingen’ op zich afgevuurd gekregen. Veel mooie herinneringen aan de eendengrappen, maar helaas is de tijd van lief doen tegen eenden voorbij. En dan doel ik niet op het bekende Twitteraccount: ‘optyfen met eenden nee, het gaat over serieuze wetenschap.

Wat is er aan de hand? Eenden voeren zorgt voor opwarming van de aarde. Onze wereld vergaat mede dankzij deze trouwe tweevoeters. En ik geef toe, het zijn niet alleen de eenden, het zijn dus ook gewoon die vermaledijde vijvers die de boel voor ons verzieken.

In Ede stikken we helaas van de vijvers. Overal water. Grote bekende vijvers, maar ook smalle waterpartijen die je stiekem wel als opgerekte vijvers kunt tellen. Als grote gemeente zullen we het voortouw moeten nemen. Onze gemeente profileert zich op duurzaamheid. De tijd van halve maatregelen is voorbij. Past ook weer mooi bij het nieuws van ons chloorvrije zwembad. Volgende week Ede in het nieuws als eend- en vijvervrije gemeente.

Door alle vijvers dicht te gooien en natuurlijk de eenden preventief te ruimen verminderen we de Edese CO2 uitstoot met een hoeveelheid die ongeveer gelijk is aan de uitstoot van 1500 auto’s. Het is jammer maar nodig, we moeten de natuur vernietigen om ons klimaat te redden. Vaarwel eenden, het waren mooie tijden. Gelukkig heeft dit drama ook een klein voordeel. Naast het ziekenhuis ligt een enorme vijver. Ik bedoel, lag een enorme vijver, ik neem toch aan dat de Gemeente duurzaam als ze wil zijn al is begonnen met dichtgooien. Maar goed, die vijver dus, dat kan mooi een parkeerterrein worden. Scheelt weer problemen.

Oja, voor die Edenaar die al begonnen is met ruimen, het ging dus om eenden, niet om huisdieren. Of gaan we om onze gemeente super duurzaam te maken Ede gewoon meteen ook huisdiervrij maken? Ach ja, ik stop maar weer even met deze onzin en sluit semi-serieus af met de aanbeveling/ conclusie waar deze column ook al mee begon: Doe nooit gemeen tegen een eend, ook niet als die een beetje CO2 uitstoot veroorzaakt, want die eend is ook iemand z’n moeder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *