Trots op Ede!?

Dat Ede genoeg heeft om trots op te zijn, daar heeft deze site al flink wat aandacht aan besteed. Maar terwijl de gemeentepolitiek bijna obsessief geloofde in Ede als wereldstad dachten de meeste inwoners nog vooral aan Ede als duf dorp. Ondanks dat Ede qua inwonertal de 25ste stad van Nederland is, qua oppervlakte de 9e gemeente, toonde een recent onderzoek van EdeDorp aan dat de meerderheid Ede echt nog ‘gewoon’ ziet als een dorp.

Een reactie op dat onderzoek wees op het liedje over Ede van Hans Dorrestein: “’t Is geen dorp, ’t is geen stad – Maar een groot en gapend gat” De tekst van Hans getuigt van weinig trots op Ede: Woest, leeg – een plek om eczeem, maagsteen, nierzweer, haaruitval en een depressie te krijgen. Maar deze tekst is ondertussen ook meer dan 35 jaar oud en de Gelderlander wist vorig jaar te melden dat zelfs dhr. Dorrestein milder is geworden, een teken van hoop. Zo langzaam maar zeker lijken de inwoners van Ede toch echt een beetje trots te worden op hun woonplaats.

Bij Astrant waren ze dolblij, de StreetArt uit Ede werd positief opgepikt door het Blog ‘Reisvlinder’.  Het enthousiaste verhaal over de kunstwerken in de openbare ruimte van Ede was voor velen (zie de reacties onder het artikel) een volslagen verrassing maar werd zeer gewaardeerd.  Ook misschien onverwacht, jonge Bennekomers zijn tegenwoordig trots op hun dorp. De campagne ‘Ik bennekom’ lijkt in ieder geval positief aan te slaan gezien de bijna 200 reacties op het Facebookbericht van de EdeStad.  Met een Heideweek voor de boeg, een nieuw marktplein en de zoveelste poging om iets van de Peppel te maken lijkt er een prachtige tijd voor Ede aan te breken.

Hoewel… het meisje uit de video die de redactie van ‘Edenaren be-like’ pas deelde via hun Facebookpagina klinkt toch nog net iets minder trots dat ze uit Ede komt. En als de Speld een artikel schrijft om de spot te drijven met de idee dat vakantiecampingliefde voor eeuwig is, dan zoeken ze een mistroostige plaats, waar in de motregen het sprookje uit zal gaan. U raadt vast al welke plaats dat zal zijn. Ede.

Hopeloos? Of gewoon wat naweeën van een oud imago terwijl Ede toch echt klaar is voor de toekomst? Geen idee! Wel weet ik dat ik met veel plezier in Ede woon, dus daar geniet ik dan maar gewoon van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *