Structurele zorg!

“Ede bezuinigt nog eens 3,5 miljoen euro op zorg” schreef de Gelderlander deze week. Die ‘nog’ kwam omdat Ede al 6,5 miljoen euro op zorg had bezuinigd. Nu ben ik wel van de sluitende begroting en vind ik bezuinigen vaak slim. Maar ik vraag me ook vaak af waarom Ede zoveel geld aan flauwekul uitgeeft. En als ik dan lees dat er weer bezuinigd gaat worden op de meest kwetsbaren in onze gemeente, vraag ik me toch wat dingen af.

Daarin was ik niet de enige. Het columnistencollectief van EdeDorp is een vrij divers gezelschap, van flink links tot lekker rechts – het zit er allemaal tussen. Toch betrapte ik vrij snel na het verschijnen van dit nieuws medecolumnisten die dingen riepen waar ik ook over aan het denken was.

Mo vroeg zich hardop af hoe de christelijke partijen uit ons college dit verantwoorden:

En Jolmer vroeg zich af waarom onze bestuurders zo druk zijn met speeltjes en niet met hun kerntaak:

En zowaar, er kwam een uitleg:

De zorgkosten zijn structureel. Jaar op jaar te veel uitgeven is niet te vergelijken met eenmalige uitgaven. En daar heeft onze wethouder natuurlijk een punt. Goed bestuur betekent een sluitende begroting maken. Goed kijken naar zorgkosten hoort daarbij.

MAAR toch knaagt er iets. Want in Ede geven we best veel geld uit aan gekkigheid. Als dat ten koste gaat van belangrijke dingen gaat er toch iets goed mis. Wat betekent het, tien miljoen minder geld uitgeven aan zorg in Ede? Bij Omroep Gelderland hebben ze een lijstje.

Bijvoorbeeld:

  • Dagopvang of logeeropvang voor jeugd beperken tot enkele dagdelen per jaar
  • Inzet informeel netwerk niet langer vrijblijvend
  • Inzetten op laagdrempelige ontmoetingsplekken in wijken in plaats van dagbesteding bij speciale instellingen
  • Leerlingenvervoer herzien om kosten te besparen
  • Beschermd Wonen ombuigen naar begeleid wonen

En dan wordt het toch serieus. De doelgroep die gebruik maakt van dag- en logeeropvang ken ik erg goed, hierop bezuinigen, ik houd mijn hart vast. Ik herinner me ook een gesprek met een dame, ver in de 80 die in tranen vertelde dat iemand van de gemeente haar vroeg of haar broers of zussen niet wat konden doen…  die waren natuurlijk al overleden of ook zorgbehoevend dus dat voelde niet zo fijn, informeel netwerk verplichten, mooi hoor! Leerlingenvervoer klinkt onschuldig maar als je door bezuinigen er voor zorgt dat mensen niet meer op de plek kunnen komen waar ze het beste af zijn, waar ben je dan mee bezig? Er valt natuurlijk veel en veel meer over te zeggen, maar het lijkt op het eerste gezicht geen doelmatigheidsslag maar een kaalslag… die nog eens grote kans heeft om averechts te werken.

Is er in de Edese begroting echt niet wat meer geld te vinden voor zorg?

Het budget voor het WFC is verhoogd van 5 naar 6 miljoen. Astrant moet!? straks tussen de 2 en 4 miljoen euro gaan kosten. En het Kuiperplein krijgt een nieuw uiterlijk, wat kost dat eigenlijk? Ede spaart al jaren om te klussen rondom het Station, er zit al bijna 10 miljoen in de pot. Met vijf minuten zoeken op internet al genoeg miljoenen om vijf jaar lang de geplande bezuiniging te kunnen uitstellen. Het klinkt alsof het gewoon politieke keuzes zijn en geen onafwendbare noodzaak.

Als ik in de begroting 2019 kijk zie een investeringsfonds waar bijna 15 miljoen in zit. Er gaat 1,3 miljoen naar klimaatdingetjes, meer dan 1 miljoen naar het voedselpretpark en andere ‘Food’projecten, bijna een miljoen voor een ‘levendiger’ centrum en Citymarketing. Geld genoeg? Het is natuurlijk maar natte vingerwerk en de opmerking van de wethouder is sterk, je kunt geen structurele gaten dichten met incidentele posten.

MAAR je maakt mij niet wijs dat er binnen de begroting geen ruimte is voor goede zorg. Het college kan plannen maken maar de Gemeenteraad is de baas. Ik hoop dat ze hun echt best gaan doen. Cora van de ChristenUnie beloofde het al een beetje op Twitter:

Dat klinkt veelbelovend. Huiswerk voor de raadsleden. Ga eens zoeken in de begroting en kijk eens of je iets kunt vinden dat minder belangrijk is dat vervoer van de meest kwetsbaren naar plekken die hen kunnen helpen, ga dagopvang en logeeropvang uitbreiden in plaats van afbreken en kijk nog eens heel goed naar de rest van het lijstje.

Zolang de Edese miljoenen voor de zogenaamde bestuurlijke speeltjes ons om de oren vliegen is bezuinigen op de zorg -wat de wethouder ook zegt- in mijn ogen gewoon een structureel zwaktebod.

1 thought on “Structurele zorg!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *