Plofstraf

De plofkip kennen we allemaal, een snelgroeiende kip, speciaal gefokt voor de vleesproductie. Maar de plofstraf, die bestaat nog niet. Misschien is dit wel een goed moment om deze in te voeren. Het moment dat ook ons Ede landelijk nieuws is omdat we slachtoffer werden van een plofkraak. In dat woord is ‘plof’ dan een echt eufemisme want het was geen plof(je) maar een heuse knal.

De plofstraf lijkt me wel wat. Een speciaal gefokte -nou ja, bedacht of ontwikkelde- straf, snelgroeiend én uiteraard voor daders. Dit laatste klinkt misschien een beetje voor de hand liggend maar is essentieel in de definitie. Een plofstraf is behalve lekker groot ook specifiek gericht op mensen die iets gedaan hebben waarvoor ze een straf verdienen. Straffen lijkt steeds vaker een collectief gebeuren te worden. Iedereen moet nablijven want de juf weet niet wie het rare geluidje maakte. We straffen de hele maatschappij omdat we de daders niet te pakken krijgen.

In het geval van plofkraken betekent het dat de pinautomaat steeds meer zal verdwijnen. ABN AMRO is vast begonnen met de eerste 470 maar dit zullen vast de laatsten niet zijn. D66 Ede ziet de spreekwoordelijke bui ook al hangen en stelt meteen maar wat vragen aan ons college van burgemeester en wethouders. Ook al denk ik dat het vooral de landelijke politici zullen zijn die hier iets aan kunnen (en moeten) doen is het toch fijn dat D66 nu even bezig is met nuttige zaken. Eerste en Tweede Kerstdag omtoveren tot werkdag helpt niemand, maar toegankelijke pinautomaten zijn voor sommige mensen hard nodig en voor iedereen erg handig. Fijn dus dat onze lokale politici zich daar druk (ook) over maken.

Tenenkrommend noemde minister Hoekstra het dat banken uit veiligheidsoverwegingen geldautomaten sluiten. En dat is het ook. Iedereen krijgt straf omdat tuig niet van andermans spullen kan afblijven. Daarom hoop ik dat deze minister zijn collega’s ook aanzet tot investeren in blauw op straat, opsporingscapaciteit en de rechterlijke macht en natuurlijk plofstraffen. Dit zou naast creatieve technische oplossingen toch een stuk beter zijn dan ontdekken dat pinautomaten niet meer kunnen in ons land.

Natuurlijk hoop ik dat we het geluk hebben dat pinautomaten gewoon -in ons veilige landje- mogen blijven. Prachtig als plofkraken straks niet of nauwelijks meer voorkomen. Wat we dan moeten met de ongebruikte plofstraf? Deze gaan we inzetten voor politici met achterlijke proefballonnen. Als kiezers prikken we deze door. Plof! Knal! Zetels weg na een prachtige verkiezingsnederlaag.

Gratis kinderopvang voor iedereen? Huh? Dat is toch gewoon meer belastinggeld rondpompen en andere mensen de rekening laten betalen? Plof! Winkels mogen open tijdens kerst? Huh? Dat is toch gewoon zorgen dat werknemers straks de feestdagen niet meer thuis kunnen zijn? Plof!

Maar goed, ik sla door. Eerst maar eens een plofstraf voor plofkrakers dan kunnen onze lokale politici weer verder met waar ze voor zijn: het controleren van onze bestuurders, kaders stellen en ons vertegenwoordigen. Succes daarmee!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *