Maar dan ook geen proefballonnen meer!

Nieuw in de Edese APV, donderdagavond 21 maart besloten tijdens de Edese Gemeenteraad:

Het groepsgewijs oplaten van alle soorten ballonnen is verboden. Voor wensballonnen ongecontroleerd voortgedreven door hete lucht afkomstig van vuur is ook het individueel oplaten verboden.

Je mag tegenwoordig ook niets meer.” Geen idee of het waar is, maar soms lijkt het even zo. Alles kan (tegenwoordig?) aanstootgevend, kwetsend, schadelijk, niet inclusief enzovoorts zijn – het ligt er maar aan vanuit welke bril je kijkt. Met een beetje fantasie mag je inderdaad niets meer. Zwarte Piet kwetst, houtkachels zijn slecht en dan heb ik het nog niet eens over vuurwerk.

Als groot voorstander van persoonlijke vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand heb ik het niet zo op verbieden. Natuurlijk ben ik niet voor milieuvervuiling, overlast, kwetsen en beledigen, maar alles vastleggen en vanuit de politiek het enige juiste handelen/ spreken vastleggen maakt me angstig. Ondanks dit hele verhaal merk ik dat ik toch best begrip kan opbrengen voor deze betuttelende maatregel van onze gemeenteraad. De redenen om geen ballonnen op te laten zijn overduidelijk en slaan echt ergens op. Het was maf dat bijvoorbeeld drugsafval of bankstellen dumpen niet mag en plasticafval dumpen dan wel. Op dit vlak een stukje autonomie inleveren voor het grotere goed, het voelt eigenlijk zo slecht nog niet.

Misschien speelt ook mee dat vlak voordat ik het bericht langs zag komen ik net een stukje las over hoe terroristen uit Gaza probeerden rondom het Poerimfeest wat extra kindslachtoffers te maken door vrolijke ballonnen op te laten met daaraan zelf geknutselde bommen. Misschien ook niet. In ieder geval merk ik dat ik het verbod op groepsgewijs ballonnen oplaten wel begrijp.

Compliment ook aan GroenLinks, de enige partij die al VOOR de verkiezingen schreef dat ze hier iets mee wilden doen. Een schoonheidsfoutje dus wel in alle andere verkiezingsprogramma’s. De discussie speelt al een tijdje (veel gemeenten gingen Ede voor), dus vermelden wat je gaat stemmen als het hier opkomt lijkt mij een kleine moeite en goed voor onze lokale democratie. Bonustip dus voor de volgende verkiezingsprogramma’s: zet er even in of Zwarte Piet welkom is en wat je vindt van Paasvuren, carbidschieten, houtkachels en vuurwerk. Dan is het afschaffen of het vrij laten straks lekker democratisch geborgd.

Onze lokale democratie is niet saai. Afgelopen donderdag was de raad tot 2.30 bezig om te spreken over wolven, straatintimidatie, softdrugsgebruik, de bezuinigingen op het sociaal domein en natuurlijk ons miljoenenproject: het WFC. Dat laatste heeft donderdag groen licht gekregen, op één of andere manier heeft deze proefballon zich kunnen ontwikkelen tot realiteit.

Als je de tekst voor de APV goed leest zie je dat groepsgewijs oplaten van alle ballonnen en het individueel oplaten van die specifieke ongecontroleerde met vuur aangedreven wensballon verboden is. Individueel een ‘gewone’ ballon oplaten valt buiten de spreekwoordelijke boot. Dat mag gewoon. Ik ben bang dat proefballonnen van individuele politici dus ook niet onder dit verbod vallen en nog gewoon mogen in onze gemeente. In ieder geval kan het niet meer groepsgewijs, dat is winst! Nu maar hopen dat na het faillissement van CoolCat en InterToys winkelketen Le Ballon zich niet uit protest ook nog terugtrekt uit Ede.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.