Lachen om linkse hobby’s

De politie zegt vaker gevaarlijke situaties in het verkeer tegen te komen door het gebruik van lachgas.

Het staat er zomaar aan het einde van een berichtje over lachgasgebruik in Ede. Het heerlijk avondje had maar zo anders kunnen eindigen voor een argeloze voorbijganger. Dood door schuld. Gelukkig deze keer net niet. Maar het brengt de landelijke discussie over lachgasgebruik wel weer wat dichterbij onze mooie woonplaats. Dat was natuurlijk niet echt nodig, want er zijn koeriers genoeg in Ede die het spul gratis dichtbij brengen als je maar genoeg afneemt. En ook in ons Ede heeft het dossier al heel wat aandacht gehad.

De gevolgen van lachgas gebruik zijn prachtig, hoewel, eigenlijk moet ik zeggen vreselijk – verwoord op de website ambulanceblog.nl. Mede hierom dacht ik dat het groot feest zou zijn nu minister Blok het spul dat zoveel als drugs gebruikt wordt als drugs zou gaan behandelen.

Oprecht verbaasd was ik over het tegengas wat de kamer deze minister biedt. Het verbod is nog lang niet zeker. Ik dacht meteen aan de vuurwerkdiscussie waar we nu weer midden inzitten en natuurlijk ook aan de klimaatplannen en de stikstofcrisis. De partijen die nu opkomen voor lachgas stellen zich op deze dossiers totaal anders op.

Vaak zijn de argumenten redelijk te volgen. Iets is schadelijk voor het milieu dus we gaan het verbieden of (veel) meer belasten. Maar bij lachgas gaat deze denktrend niet op. Milieudefensie liet ons weten dat het gas 250 keer schadelijker is dan C02, maar dat maakt blijkbaar niet uit. In eens komen zaken als keuzevrijheid en effectiviteit naar boven.

Stiekem kan ik daar wel van genieten. Ik houd van keuzevrijheid. Ik vind effectiviteit helemaal geweldig. Als we in het klimaatdossier alleen maar maatregelen zouden nemen die effectief waren zouden we in Ede niet opgezadeld zitten met vervuilende biomassacentrales en hoefden we onze natuur en landbouwgrond niet om te bouwen tot energie producerende zonnevelden.

Het is niet alleen verbazing over linkse partijen die bij drugs ineens hele andere redenaties volgen dan in andere discussies, ik merk het ook bij mezelf. Nooit was ik voorstander van een vuurwerkverbod maar wel ben ik altijd fel tegen het legaliseren van drugs. Ook niet echt super consequent. Waarom ik me drukker maak over mensen die zichzelf kapot maken met drugs dan over de risico’s van vuurwerk gebruik heb ik nog niet echt ontdekt, ik ga daar nog even over doordenken.

Ondertussen verwacht ik stiekem dat partijen als GroenLinks en D66 nog eens doordenken over de schade aan mens, milieu en samenleving rondom het lachgas dossier en dat ze het eens vergelijken met hun inzet op al die andere (klimaat)dossiers.

Onze buurgemeente Arnhem heeft het ondertussen helemaal begrepen, de burgermeester smeekt de Tweede Kamer zelfs om een verbod. ‘Laat onze kinderen niet in de steek!’ Ondertussen zullen we moeten afwachten wat -met name de- linkse partijen (en natuurlijk de VVD) in de Tweede Kamer gaan doen. Het landelijke verbod nog lang niet zeker. Ik kan er niet echt om lachen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *