Iedereen krijgt gratis entree

Toen ik nog wekelijks een stukje schreef voor EdeDorp.nl werd ik het flink zat, schrijven over het World Food Center. Maar als je de Edese politiek een beetje volgt kun je er helaas niet omheen, nog steeds niet. De miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld die er in gestopt zijn zullen terugverdiend worden door de honderdduizenden bezoekers die er jaarlijks zullen gaan komen. Daar heb ik nooit in geloofd maar sinds deze week is mijn vertrouwen in ons voedselpretpark NOG iets kleiner geworden. Want wat schets mijn verbazing: ze bouwen op dik een half uur rijden hiervandaan een stevige concurrent.

Het RD schreef gisteren: ‘Betuws fruitpark bij Wadenoijen mag op zondag open’. Nieuwswaardig voor de landelijke reformatorische krant omdat het over de invulling van de zondag gaat, maar als Edenaar viel mijn oog op het woordje ‘FRUITPARK’. Wat is dat dan? Als je Google inschakelt kom je er achter dat het eigenlijk gewoon een World Food Center op de Betuwe is. De Gelderlander noemt het een ‘themapark’, ook het woord ‘FRUITATTRACTIEPARK’ komt langs. Verder vooral veel herkenbare zaken. Net als bij ons hebben ze gelikte rapporten, net als bij ons afnemende bezoekers (In 2016 waren het er minstens 500.000, gisteren 225.000.) Net als bij ons een regio (Rivierenland in plaats van FoodValley) die het allemaal helemaal ziet zitten.

Maar er zijn ook verschillen. Het eerste verschil dat me opviel was dat ik nergens iets lees over miljoenen euro’s aan subsidies van gemeente, rijk én provincie. (Misschien zijn ze er wel, maar moeten de columnisten van WadenoijenDorp.nl maar induiken.) Een belangrijker verschil dat me opviel was een zinnetje uit het artikel in de Gelderlander: “Iedereen krijgt gratis entree.” Er lijkt (in tegenstelling tot ons nieuwe attractiepark) in de Betuwe echt een ondernemer achter te zitten. Mensen mogen gratis komen en ze hopen geld te verdienen met het verkopen van streekproducten. Geen idee of hen dat gaat lukken maar het klinkt een stuk haalbaarder dan mensen die moeten betalen voor hun persoonlijke voedselavontuur. Wie gaat er € 14,50 betalen om spelenderwijs bewust gemaakt te worden van alle aspecten rond ons eten? Tenminste, in juli 2021 dachten ze dat dat een kaartje € 14,50 zou moeten gaan kosten. Dat kan natuurlijk nog flink hoger worden, inflatie u weet zelf. 

Over een paar jaar staan er dus twee grote nieuwe attractieparken in Nederland waar ‘bezoekers op een educatieve maar vooral ook speelse en leuke manier kennis maken met de fruittuin van Nederland’ of datzelfde maar dan om ‘de consequenties die samenhangen met de keuze van het dagelijkse eten te beleven’. Stel je voor: het is vakantie, je bent een gezinnetje met het plan om een dagje uit te gaan. Wat kies je dan? Gratis de hele dag vermaak en daar dan nog een kilo kersen kopen OF met bij de Albert Heijn bij elkaar gespaarde zegeltjes met wat korting de dure kaartjes voor het WFC kopen? Ik ben bang dat ik het wel weet. En twijfel daarom sinds gisteren NOG meer aan de megalomane plannen van onze gemeente en schrijf er, misschien tegen beter weten in, toch nog maar weer een keer een stukje over.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.