“Heideweek is vergane glorie”

Het is maar goed dat de zomervakantie bijna voorbij is voor politiek Ede. Echt spannend lokaal nieuws is er niet. Nou ja, bloembakken voor de deur van het gemeentehuis tegen aanslagen klinkt wel een beetje spannend, een zwembad dat klaar is maar waar de glijbaan niet gebuikt mag worden want -niet gekeurd- klinkt bijna bureaucratisch genoeg voor een column maar haalt het toch net niet. Zelfs de ‘kopschopper’ is  gevonden. En het is vrolijk Heideweek, een feestweek met meer dan 70 evenementen. Bijna iedereen blij en op een klein incidentje en een verboden vliegerfeest alleen maar gezelligheid.

Moeilijke tijden dus voor columnisten. Hoewel. Onder één de eerste berichten van de Gelderlander over de Heideweek reageert iemand: “Het is weer eenzijdig voor één doelgroep! De Heideweek is vergane glorie…” Dat is prachtig commentaar. Columnwaardig!! En meteen een gratis schreeuwerige titel als bonus.

Hoewel, het blijft toch wat lastig. Allereerst omdat ik niet echt weet wat dan die oude glorie van de Heideweek zou moeten zijn. Ook al woon ik al 35 jaar in Ede, op de Oud Lunterse Dag ben ik nog nooit geweest, Vlegeldag, idem, pleinfeesten, ook al niet. Zelfs nog nooit langs de kant van de weg gestaan voor de Heideoptocht. Gelukkig heb ik wel ooit met scouting Pieter Maritz veel lol gehad bij het bouwen van een kar voor deze optocht maar dat is dan ook ongeveer het enige.

Hiernaast heb ik ook geen idee wat er nu dan ‘vergaan’ zou moeten zijn. Zo van de zijlijn kreeg ik niet echt de idee dat het niet goed zou gaan met de Heideweek. Mensen die ik spreek zijn allemaal enthousiast over de activiteiten en de foto’s en filmpjes doen me denken dat het allemaal prima aanslaat.

Dat ‘eenzijdig voor één doelgroep’ lijkt me ook niet waar, ik zie activiteiten voor kinderen, ouderen, gehandicapten, ‘roze’ activiteiten, sportevenementen en activiteiten van kerken langskomen. Het klinkt allemaal vrij divers.

Misschien is het probleem dat het hele muziek aanbod vrij populair is. Maar zelfs ik, als liefhebber van alternatieve muziek begrijp dat als je een groot feest geeft je toch wil dat de meeste mensen van de programmering kunnen genieten. Dan ga je geen hele alternatieve programmering op muziekgebied neer zetten maar iets waar zoveel mogelijk Edenaren van kunnen genieten. Trouwens, nu we het toch even over alternatieve muziek hebben. Er is leven NA de Heideweek, ook voor liefhebbers van stevige gitaarmuziek. Check bijvoorbeeld de internationale line-up van het Edese Fearless Festival.

Maar goed, voordat ik mezelf helemaal verlies in het promoten van Fearless snel terug naar de zogenaamde vergane glorie van de Heideweek. In 1935 was dit de bedoeling:

“In de eerste plaats om de hotel- en pensiongasten een feestelijke afwisseling te geven; in de tweede plaats om de aandacht op de mooie gemeente Ede te vestigen en in de derde plaats wil het een feest zijn voor de Edese bevolking zelf”.

 Misschien wil Socrates3 een keer een gastcolumn schrijven voor EdeDorp over wat er allemaal mis is met de Heideweek want volgens mij gaat het nog gewoon helemaal goed met de Heideweek.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *