Hé groene doener! Hoe doe jij mee?

Een tijdje terug kreeg ik bericht van ‘onderzoekers Citisens’, dat ik een voucher van € 50,- had gewonnen. Dolgelukkig wacht ik nu op de bon waarmee ik bij een lokale winkelier energiebesparende producten kan kopen. Ik hoop dat de Gemeente Ede deze voucher zelf ook accepteert. De RDW heeft namelijk bedacht dat ik de gemeente € 40,65 moet betalen voor een nieuw rijbewijs. Mijn auto bespaart nu ook flink energie sinds ik geen 120 meer mag rijden dus dat zou prima uitkomen. Zo niet worden het een paar ledlampen op kosten van de gemeente. Hartelijk dank!

De reden dat ik verblijd werd met deze voucher was dat ik een vragenlijst had ingevuld waarin mijn mening werd gevraagd over duurzame maatregelen in Ede. Nu hoef je mij niet lekker te maken met een cadeaubon, mijn mening geven doe ik (te) graag. Zeker als het gaat over klimaat. Van het gas af, de natuur volbouwen met windmolens en zonneweiden, marktverstorende subsidies, biomassa, ik ben er op z’n zachts gezegd geen fan van. Dus met plezier de vragenlijst ingevuld. Lief toch – een gemeente die rekening houdt met haar inwoners!

Woensdag kreeg ik weer een bericht. Het was nog niet de cadeaubon maar wel iets anders moois: de uitslag!  “U heeft daarbij aangegeven graag op de hoogte gehouden te willen worden van de resultaten. Deze koppelen we graag aan u terug.” Fijn! Een gemeente die haar inwoners inhoudelijk informeert, lief!

Toch heb ik wel een klein puntje van kritiek; de bijlage ontbrak. Alleen 180 nietszeggende woorden. Dat was het. Ook mijn winst kwam in een ander daglicht te staan. Het bleek meer een beetje zielig te zijn voor de verliezers. Onder al die 344 deelnemers waren 250 vouchers verloot. Er zijn dus maar liefst 94 mensen die niet(s) gewonnen hebben. Arme zielen. Nu hopen dat hun rijbewijs voorlopig nog niet verlengd hoeft te worden.

Ondertussen wil ik jullie de uitslag natuurlijk niet onthouden.

Bijna iedereen vindt het belangrijk dat ze zelf iets doen en dat de gemeente iets doet. 86 mensen zijn vaker gaan fietsen, 62 mensen hebben de verwarming lager gezet en 196 mensen zijn van plan om de komende jaren iets duurzaams in hun huis te gaan doen. Wauw! Op basis van deze belangrijke informatie kunnen de Edese beleidsmakers weer aan de slag.

Het laatste cijfertje vind ik stiekem erg interessant. Van de paar mensen die de moeite namen deze enquête in te vullen is dus maar 54% overtuigd dat de gemeente Ede actie moet ondernemen om de doelstellingen van ‘Ede Energieneutraal’ in 2040 te halen. Ik ben wel benieuwd hoe dat zit voor alle inwoners. Zou daar niet iets voor te organiseren zijn? Verkiezingen of een referendum of iets dergelijks? Dat is spannend, maar de ervaring in Ede leert dat als de meerderheid tegen iets isje het prima kan invoeren, zelfs met je hand op een uitslag dus ik zie geen grote bezwaren voor de politici. Of misschien wil Citisens het er wel gratis bij onderzoeken, het lijkt er op dat ze een mooi projectje hebben aan ons als gemeente met ambities. Een klein onderzoekje kan er vast bij. Hoewel, geen idee hoeveel geld de Gemeente Ede uitgeeft aan dit bureau, kan het (nog) nergens vinden. Maar mocht er nog wat budget over zijn zou ik (onbetaald) adviseren: onderzoek de doelmatigheid van elk plan. Wat kost het en wat levert het op? Onze groene omgeving beschermen is een nobel streven, er is niets mis met goed milieubeleid. Als de maatregelen maar daadwerkelijk wat opleveren en niet alleen heel veel kosten.

Meer weten over duurzaamheid in Ede? Kijk op www.ede-natuurlijk.nl .
Bedankt voor uw betrokkenheid en nog een prettige dag gewenst.

Namens EdeDorp,
Columnist Harmen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *