Grondwet op de muur!

In 2023 bestaat onze grondwet precies 175 jaar, hiep hiep hoera!!! In november van dat jaar moet er een groot landelijk volksfeest komen om dit te vieren. Onze wethouder is alvast begonnen met de voorbereidingen. Lekker op tijd, maar misschien ook hard nodig. Mensen enthousiast krijgen voor de grondwet is misschien niet de aller makkelijkste klus. Staatsinrichting is op z’n zachts gezegd niet het meest populaire onderwerp op school en ook buiten de schoolbanken vinden we niet heel veel fans.

Wat mij betreft ten onrechte. Ik ben fan. Staatsinrichting is top. Leve de grondwet! Onze parlementaire democratie zit prachtig in elkaar en daar mogen we trots op zijn! Het gaat zelfs zo ver dat bij mij thuis de grondwet aan de muur hangt.

Die muur bij mij thuis is wat minder beroemd dan die andere Edese muur. De Muur van Mussert. De plek waar Nederlandse NSB’ers hun grootste partijbeenkomsten hielden. Na jarenlange strijd en onzekerheid is het nu helder dat deze muur een rijksmonument is. Wat er precies gaat komen is nog niet duidelijk. Wel werd deze week helder dat de Gemeente Ede wil dat artikel 1 van de Nederlandse en de Duitse grondwet op deze muur komt.

Zelfs als grondwetfanboy vraag ik me af of dit een goed plan is. De muur in originele staat herstellen en er naast/ in/ onder een mooi museum lijkt me veel sprekender dan een muur met daarop de teksten. Misschien zie ik het nog niet goed voor me. Ben uiteraard zeer benieuwd naar het ontwerp.

Vorig jaar werd het eerste artikel van de Nederlandse grondwet ook al aangebracht op de muur in de entree van het gemeentehuis. De Edese politici keken op de foto niet echt blij, maar vonden het toen wel een goed idee. Iedereen die binnenkomt wordt geconfronteerd met de lastige maar belangrijke opdracht:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.

Ook bij deze muur, toen vroeg ik me even af waarom dat nodig was. Een politiek correcte geste of oprecht verlangen om de inhoud van de grondwet onder de aandacht te krijgen? Al met al ziet het er mooi uit en het lijkt me prima op z’n plek.

Op de muur van Mussert -de plek waar tienduizenden Nederlanders enthousiast stonden te doen met als doel de afschaffing van onze democratie- is een herinnering aan onze grondwet ook echt wel op z’n plek. Wat dat betreft bonuspunten voor de idee. Nu even zien hoe het uitpakt. Is het echt lelijk, kan er altijd nog een bord, plaat of ander object in de buurt geplaatst worden met de teksten.

Wat mij betreft gaan ze hard aan het werk om het prille rijksmonument in te richten, op te knappen en gebruiksklaar te maken. Klaar voor drommen scholieren en andere geïnteresseerden die daar iets leren over onze geschiedenis én onze grondwet. En wie weet, als we een stapel chaletjes verplaatsen is er zelfs op deze beladen plek ruimte voor een groot landelijk volksfeest in 2023.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *