Ganz Toll

In Amsterdam zijn D66 en GroenLinks wel ongeveer de baas. Hun idee om voortaan tol te heffen op doorgaand autoverkeer in Amsterdam zou best wel eens realiteit kunnen worden. Automobilisten die ‘in kort tijdsbestek de stad binnen en ook weer uit rijden’ moeten daarvoor tol gaan betalen. Je zou denken dat een automobilist na de motorrijtuigenbelasting, de BPM, de opcenten en de accijnzen en de BTW over de brandstof misschien genoeg belast is, maar een Amsterdamse gemeenteraad kan daar heel anders over denken.

Nu zijn we in Ede meestal fan van onze grondwet. Iedere bezoeker die ons raadshuis bezoekt loopt tegen het eerste artikel aan dat op de muur geschilderd is.

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan

Daarom lijkt het me van groot belang dat we ook in Ede tolheffing gaan invoeren.  Niet voor iedereen natuurlijk. Dat zou tegen onze fantastische grondwet ingaan. We moeten iedereen in gelijke gevallen gelijk behandelen toch? Op welke grond dan ook! Dus ook op woonplaats. Als straks iedere Nederlander BEHALVE de inwoners van Amsterdam tol moeten gaan betalen om door Amsterdam te mogen rijden is dat natuurlijk oneigenlijke discriminatie. Om dit recht te trekken zal ons Edese tolsysteem exclusief gaan gelden voor Amsterdammers. Zo wordt elke Nederlander weer gelijk behandeld. Iedereen in Nederland betaalt tol bij het rijden door één enkele gemeente. Voor alle niet Amsterdammers is dat dan toevallig Amsterdam, voor alle Amsterdammers is het Ede. Tolpoortjes bij de A12, de A30 en voor de zekerheid ook maar op de N224, de N310, de dr. Willem Dreeslaan en de Apeldoornseweg en cashen maar.

Op EdeDorp.nl wordt veel gezeurd over dingen die Ede te veel kosten of waar Ede te weinig geld aan uitgeeft. Zo’n makkelijke bron van extra inkomsten lijkt me daarom van harte welkom. NK-wielrennen duur? Ook nog een marathon met een dure brug? Oooooh geeft niets, we hebben nog tolgeld zat! De (jeugd)zorg onbetaalbaar? No problem, de Amsterdammers hebben geld zat. Geen geld voor een recreatieplas, ijsbaan, voedselbank of wat dan ook… hoewel, ik vraag me af hoeveel Amsterdammers er per jaar door onze woonplaats heen scheuren. Misschien net niet genoeg om alles wat ons hartje begeert te kunnen betalen. Maar eens kijken hoe ver we komen. Wachten we het onderzoek van de Amsterdamse gemeenteraad af of beginnen we v

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *