Dit was het nieuws

Na een weekje vakantie even bijlezen, wat heb ik allemaal gemist in onze mooie gemeente?

Het gaat goed met de zwembaden (maar WAAR BLIJFT DIE RECREATIEPLAS!?), natuurbranden (hulde aan de brandweer!) en wat sportnieuws. Het valt wel mee dus. Hoewel, één artikel springt er behoorlijk uit: “Dit jaar geen vliegerfeest tijdens Heideweek” kopt EdeStad. Al lezende moet ik denken aan Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek die op satirische wijze het nieuws van de afgelopen week onder de loep leggen. (Vanaf zondag 9 september weer om 21:25 op NPO 1) Alleen is dit artikel bloedserieus.

Sinds halverwege de jaren 80 wordt er een jaarlijks vliegerfeest op de hei georganiseerd. Maar nu, na een jaar of VEERTIG, komt er iemand achter dat er een vergunning nodig is. Nu denk je vast, nou én, even aanvragen en veel succes met je vliegerfeestje maar Anne-Marie Vreman van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede – gesteund door onze burgermeester kregen dat samen niet voor elkaar. Iets met de Wet Natura 2000.

Twee jaar geleden zag het Rijksvastgoedbedrijf beelden van het vliegerfeest op YouTube” gaat het artikel verder, “Daar zijn ze blijkbaar zo van geschrokken dat er nu een vergunning nodig is.” nu begrijp ik dat wel. De volgende link kun je beter niet aanklikken als er kleine kinderen in de buurt zijn. Mocht u het aandurven kunt u HIER de schokkende beelden van het vliegerfeest zelf aanschouwen, bespottelijk dat YouTube dit nog niet verwijderd heeft.

Om het geheel helemaal kafkaësk of gewoon ‘dit was het nieuws’-waardig te maken ligt er dus al zo’n duur Natura2000 rapport over dezelfde locatie omdat er elk jaar zo’n 40.000 mensen komen kijken als er duizend parachutisten uit vliegtuigen springen. Maar goed, vliegeren met een paar honderd mensen mag niet meer omdat er eerst een duur Natura2000 onderzoekje moet komen. Klinkt logisch. Nederlandser wordt het niet. Alles dichtgeregeld en vooral niet kijken naar doelmatigheid of nut. Denk dat ik weer op vakantie wil.

Het mooiste is trouwens het einde van het artikel. Je mag namelijk gewoon vliegeren op de hei. Zonder vergunning. Daarom heb ik, ook al heb ik helemaal niets met vliegeren de poster van vorig jaar maar even voor de organisatie aangepast. Als ze die overal ophangen kan het gewoon niet doorgaan zonder dat iemand er iets van merkt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *