Dieptepunt!

Een dieptepunt in de Edese politiek aldus GroenLinks. Nee hoor, wees niet bang, GroenLinks heeft nog steeds geen spijt gekregen van het invoeren van de 24uurs-economie tegen de wil van de meerderheid van de Edese bevolking in, ze blikken terug op het afstemmen van zonneveld Nergena.

Nu ben ik het vaak niet met GroenLinks eens, maar diep ging dit zeker wel. Toch valt deze uitkomst me alles mee. Ik had verwacht dat het onderzoek als smoes gebruikt zou worden om het raadslid, waarvan de belangen overduidelijk zo verstrengeld waren als belangen maar verstrengeld kunnen zijn, toch mee te laten stemmen. Een mooi gevonden geitenpaadje of iets dergelijks. Maar nee, de advocaten waren onverbiddelijk. Wat mij betreft is dat toch echt een hoogtepunt.

D66- en de PvdA Ede schrokken zich een spreekwoordelijk hoedje dat er nu in Ede een zonneveld minder komt en dienden direct een motie in. Er MOET deze bestuursperiode minimaal 50 hectare aan zonnevelden gerealiseerd worden. Omdat D66 en de PvdA in Ede minuscule splinterpartijtjes zijn, stemden er maar twee mensen voor deze motie. Dat is wel prettig want deze bestuursperiode is in 2022 alweer voorbij. Jezelf dwingen om in een jaar en drie maanden dit te doen is op z’n zachts gezegd niet zo handig. Daarnaast is het ook een beetje flauwekul. Alsof we in Ede mogen kiezen hoeveel zonnevelden en windmolens we krijgen. De landelijke overheid geeft ons gewoon een opdracht en onze lokale bestuurders hebben die uit te voeren. Democratie is leuk en aardig, maar bij het klimaat vinden we dat al lang niet meer zo nodig. Onze gemeenteraad hoeft dus niet te stemmen OF we iets doen, maar mag een beetje nadenken over hoe en waar we het doen. Nu Nergana geen optie meer lijkt zal er een ander natuur- of landbouwgebied gaan sneuvelen. Zo simpel is het.

Hoewel, het lijkt alsof er licht verschijnt aan het einde van de donkere tunnel die ‘energietransitie’ heet. In Den Haag heeft de meerderheid van het parlement ingestemd om serieus onderzoek te doen naar kernenergie. Onderzoek is nog geen resultaat, maar als er echt een paar kerncentrales bijkomen in Nederland zouden we de C02 doelstellingen halen zonder ons landschap verder te hoeven volbouwen / verpesten. Zulk fantastisch nieuws is er lang niet uit Den Haag gekomen.

Je zou bijna hopen dat de Edese gemeenteraad een motie aanneemt waarin Ede zich voegt in een ‘coalition of the willing’ – gemeenten die een seintje aan Den Haag geven dat ze kerncentrales verwelkomen en zouden willen opvangen zo nodig. Helaas ligt Ede niet aan het water, dus hier serieus een kerncentrale plaatsen gaat niet gebeuren. Zelfs niet als die recreatieplas er ooit zou komen. Bang zijn voor of vieren dat er een kerncentrale in Ede komt is echt niet aan de orde. Wat nu wel een blij vooruitzicht is geworden: nieuwe Nederlandse kerncentrales die genoeg CO2-vrije energie produceren zodat we in Ede niet meer hoeven te stemmen over waar al die extra zonnevelden en windmolens terecht gaan komen. Dat zou wat zijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.