Kerncentrale Ede

Ze weten het misschien zelf nog niet maar de fractie van de VVD komt binnenkort met een motie om ook kernenergie te betrekken in de Regionale Energie Strategie. Daarbij wordt gedacht aan een Rolls Royce, het blijft natuurlijk wel de VVD!

De overheid bedacht vorig jaar het Klimaatakkoord waarin staat hoe Nederland moet gaan voldoen aan de internationale klimaatafspraken die werden gemaakt in Parijs. Daar ging het al fout: in plaats van een nationale aanpak werd alles over de schutting van de regio’s gegooid. En die hebben daar nog minder verstand van dan onze Rijksoverheid.

Ook FoodValley is het konijn en we hebben inmiddels gezien waar dat toe leidt: het verbranden van bossen wordt inmiddels gezien als duurzaam net zoals het bestraten met zonnepanelen van de laatste stukken platteland in het Binnenveld. Het geheel wordt aangestampt met een rits windmolens die er voor zorgt dat het laatste stukje schoonheid van de VoedselVallei definitief naar de kloten gaat.

Want naast de twee molens die we nu hebben moeten er voor Ede nog 26 van die landschapspareltjes worden gebouwd. En komt er nog 300 hectare zonneweiden bij. Onze GroenLinkswethouder heeft aangegeven graag door te willen gaan met het verbranden van de laatste bomen dus worden er nog drie (?) biomassacentrales bijgebouwd.

Dag leefbaarheid, hallo duurzaamheid.

Er zijn nog mensen in FoodValley die daar wel wat kritisch tegenaan kijken. De VVD in Rhenen bijvoorbeeld. Ze maakten een motie om kernenergie te betrekken in de regionale energie strategie en willen dat idee via andere VVD-fracties uitrollen in onze regio.

Kernenergie dus. Ik sta daar niet direct bij te juichen. De ansichtkaarten uit Borssele en Dodewaard zijn ook niet al te fraai. Er vallen doden bij kerncentrales als Tsjernobyl in de vorige eeuw en Fukushima nog maar 10 jaar geleden. Ik snap ook niet hoe het werkt, die kernenergie, en wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Ik ben die boer.

Rolls Royce ontwikkelt op dit moment een kerncentrale met het equivalent van 130 windturbines. Zo’n centrale neemt vier hectare in beslag. Het ding kost een paar miljard en vormt een risico voor de volksgezondheid. Een klein risico weliswaar maar dat zeiden ze in Fukushima ook.

Maar in Nederland zijn er meer doden gevallen door windturbines dan door kernenergie. We willen het effect van fijnstof op de gezondheid van Edenaren liever niet meten maar ik heb me ooit laten vertellen dat je hier in Ede een jaar eerder overlijdt door de vieze lucht. Zonnepanelen zijn ongevaarlijk, behalve als ze op je hoofd vallen, maar het schijnt dat de productie van de panelen voor de jeudige arbeidertjes ook niet leidt tot een hogere leeftijd. En waar we die 1 miljoen afgeschreven panelen over 30 jaar moeten laten, daar denken we ook maar niet over na.

Nou is er nog een energiebron, eentje waarvan er iemand ooit heeft gezegd dat die niet duurzaam is en die ene iemand wordt vervolgens nagepapegaaid waarbij het wegzakken van Groningen ook niet hielp. Gas dus. Ten oosten van Groningen ligt een gasveld waaruit we nog wel 200 jaar gas kunnen tappen. Het heet Siberië er woont geen kip en ze doen daar niet zo moeilijk over aardbevingen.

Sommige mensen vinden Rusland tegenwoordig eng. Dat zijn diezelfde mensen die landen als Saudi-Arabie en andere golfstaten waar we jarenlang onze olie vandaan halen blijkbaar wel heel fijn vinden. Maar het zou juist een goede reden kunnen zijn om gas wel uit Rusland te halen. Met een stijgende zeespiegel en een wegzakkend Rusland kunnen we Siberie mooi als overloopgebied gebruiken.

Maar ik draaf door.

In plaats van Ede te vergiftigen met fijnstof, weilanden te onttrekken aan de voedselproductie en het landschap te vervuilen met windmolens of kerncentrales kunnen we ook wat anders doen. Namelijk niets. Gewoon niets. En de voortschrijdende techniek zijn werk laten doen. Daar hoeft Ede niet aan bij te dragen. Ede is geen zone waar je lekker kunt experimenteren met nieuwe energiebronnen ten koste van de gezondheid van de bewoners. Laat we nou eens niet haantje de voorste willen zijn maar laten we anderen eens de kolen uit het vuur laten halen.

Biomassa, kerncentrales of nog een tijdje gas. Ik weet het wel, nu nog 39 + 6  anderen overtuigen.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *