De politie is je beste vriend

Op steenworp afstand van mijn appartementje vond er een tijdje terug een schietpartij plaats. Nu zullen mensen in Amsterdam dat vast niet spannend vinden maar als Edenaar denk ik toch vooral: “Dat heeft zo’n dorp toch niet nodig”. Daarom ben ik ook oprecht blij met het feit dat Omroep Ede kan melden dat er twee verdachten zijn opgepakt. Een heel kort berichtje met daarin de zin: “Volgens de politie zijn het bekenden van het slachtoffer.

Nu was dat -bekend zijn van de politie- gisteren wereldnieuws in Nederland. Er was iets vreselijks aan de hand hoorde ik de hele dag uit de radio. Wat was het probleem? De grote boze politie heeft een database. En in die grote database zitten dus heel veel foto’s van mensen die verdacht zijn van misdrijven. Deze database gebruikt de politie om misdaden op te lossen. Zeg bijvoorbeeld in een leuk heidedorp schieten ze op straat, dan kan de politie met die database op zoek naar mensen die het misschien gedaan hebben om deze op te pakken. Dat laatste is best handig want opgepakte mensen kunnen niemand – in ieder geval eventjes – neerschieten.

Privacy-waakhonden zijn kritisch. Misbruik ligt op de loer. Ze bewaren teveel en te lang. Nu zal het vast heel naïef zijn maar ik word toch best blij van de politie. Nee, niet als ze me tegenhouden nadat ik -er kwam echt niets aan- een keertje door rood fiets. Maar dus wel als ze foto’s van verdachten bewaren en gebruiken om ongeveer 100 misdaden per jaar op te lossen. Nu weet ik niet of de politie Ede gebruik heeft gemaakt van deze database of dat ze op een hele andere manier bij deze verdachten zijn gekomen maar de idee dat het kan lijkt me echt prima.

Ondertussen denk ik ook wel na over China, 1984’s Big Brother en zie ik ook de tendensen in de samenleving om alle persoonlijke vrijheid die niet strookt met het meerderheidsideaal in te dammen. Maar ondanks het begrip voor de zorgen lukt het me toch niet om dit eng te vinden. Van mij mag de politie foto’s van verdachten bewaren en doorzoeken als er iets vreselijks gebeurt. Als ze hierdoor iemand op het spoor komen, prima. Ik hoop dat ze er veel misdaden mee oplossen. ‘Tienjarige meisjes in Ede’ die worden lastiggevallen bijvoorbeeld.  Want ook in de gelukkigste gemeente van Nederland gebeuren er te veel gekke dingen. Een waakzame politie met de middelen in handen om daar iets tegen te doen is wat mij betreft een hele goede zaak.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *