Bomen omhakken en windmolens oprichten

Onze GroenLinks wethouder kan een miljoen euro weggeven aan subsidie voor leuke duurzame projecten. Helaas is het niet genoeg. Hij wil veelvouden van dit bedrag. En dat komt goed, over een paar jaar las ik in de EdeStad van deze week. Windmolens en zonnepanelen vliegen om onze oren. Lekker duurzaam. We vergeten dan maar even met z’n allen dat die wisselstroom fossiele of nucleaire back-up moet hebben omdat goede opslag niet bestaat. Maar goed, we hebben besloten dat deze krengen ons klimaat gaan redden en daar mag niemand meer aan twijfelen. Geld speelt geen rol. Groot denken en doen.

Persoonlijk word ik er niet zo enthousiast van. De meeste maatregelen tot nu toe werken averechts. Of de genomen maatregelen kosten zo veel geld terwijl er veel goedkopere oplossingen beschikbaar zijn. Hier iets van zeggen is natuurlijk gevaarlijk. Vandaag luiden de kerkklokken in Bennekom en als je niet gelooft moet je oppassen. Als je iets roept of nut, noodzaak of effect ben je al snel een klimaatontkenner en hoeft niemand je meer serieus te nemen.

Zelf vraag ik me regelmatig af hoe serieus al die ‘duurzame’ mensen zichzelf nemen. Al eerder schreef ik over hoe ondanks al het gepraat over daken er in Ede mooie zonneweides in natuurgebieden komen. Het groen moet wijken voor de zogenaamd duurzame energieopwekking. Lekker consequent natuurlijk. Deze week viel me weer zoiets op. In de ENKA wijk staan twee hele grote oude bomen. Onze groene gemeente zal vast de bouwvergunningen zo hebben bedeeld dat er om deze twee bomen heen gebouwd gaat worden zou je denken. Maar nee, deze bomen moeten weg. De bewoners zijn er niet zo blij mee.

Mijn tip is lees het artikel niet, je zou er boos van worden. Hier het dieptepunt:

,,Er wordt heel veel aandacht en geld besteed aan de groene inrichting. Kijk maar naar de achterpaden, de standaard groene afscheiding van de tuinen en veel nieuwe bomen.”

Jazeker. Het omhakken van de bomen is prima want er wordt veel geld uitgegeven voor groene inrichting. Een prachtige samenvatting van onze huidige ‘duurzame’ manier van doen. Natuur kapot maken en ondertussen flink investeren in ‘duurzame’ maatregelen en ons er heel erg goed bij voelen. Blijkbaar ben je erg groen als je er veel geld in investeert. Hoe meer geld, hoe groener. Dat dit geld niets of weinig oplevert maakt niet zo veel uit. Het voelt goed. Je hoort er bij.

Natuurlijk ben ik benieuwd welk VEELVOUD van de miljoen euro van onze wethouder uiteindelijk op de Edese begroting komt. Benieuwder ben ik of dat geld uitgegeven gaat worden aan dingen die echt helpen of die alleen maar HEEL goed voelen. Wat dat betreft. Deze twee eiken gaat het vast niet redden. In Ede hebben we mooie biomassacentrales, die voelen ook erg goed maar zullen ons niet verder helpen. Een passend einde als de bomen daarin verdwijnen. Of is er nog hoop op redding?

 

Dat lijkt me nu echt een mooie taak voor de Groen Links wethouder.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *