Achterkamer

 

Op EdeDorp heeft al meer dan genoeg gestaan over Zonneveld Nergana. Sorry dat ik er nu weer over begin. Helaas kan ik na de soap die zich donderdagavond afspeelde in ons gemeentehuis echt niet anders. Ingewikkeld is het dossier niet. Veel mensen geloven dat zonnevelden noodzakelijk (kwaad) zijn om de oh zo belangrijke klimaatdoelen te halen. Veel andere mensen geloven dat bomen moeten kappen en de biodiversiteit verkleinen een goede reden is om ergens anders stroom op te wekken. In de Edese gemeenteraad zitten 39 mensen. Grofweg 18 daarvan horen bij de eerste groep, 18 bij de tweede en de laatste werkt bij het bedrijf dat flink rijk gaat worden door dit zonneveld – dus kan hierover niet meestemmen. De stemmen staken, spanning en sensatie, maar ook problemen. Het is een groot project waar veel geld mee gemoeid is. Daarnaast heeft het rijk Ede de opdracht te geven resultaten te boeken, gebeurt het niet hier moet het ergens anders binnen de gemeentegrenzen. Grote problemen dus.

Na een lang avontuur leek deze saga in de Edese gemeenteraad eindelijk voorbij. Donderdagavond een tweede (onnodige) stemming en het doek zou vallen. Maar er gebeurde iets anders. Een ‘marathon-schorsing’. In de spreekwoordelijke ‘achterkamer’ ging de raad verder. De openbare raadsvergadering werd drie uur lang vervangen door testbeeld en Vivaldi. Blijkbaar mochten de inwoners niet zien (en horen) wat er speelt. Toch heb je geen grote fantasie nodig om het verhaal een beetje in te vullen.

De medewerker van LC Energy had aangegeven dat het niet integer is dat hij meestemt over het project van zijn bedrijf. Door de grote problemen die dit veroorzaakt staat hij onder grote druk om toch mee te stemmen. De SGP zag dit aankomen, vroeg een schorsing aan en vroeg hoe dit zat. De coalitie raakte in paniek en heeft drie uur vergaderd over een oplossing om het project toch door te kunnen laten gaan. Wat er uit de hoge hoed kwam: een onderzoek! Er gaat onderzocht worden of het stiekem niet toch heel integer is om als gemeenteraadslid te stemmen over een project van je eigen bedrijf. Met een mooi rapportje kan de belangenverstrengeling en de schijn hiervan worden weggekletst en kan Nergana dan de volgende stemming toch nog goedgekeurd worden.

Plas. Glas. Alles zoals het was. Goed nieuws voor de mensen die geloven dat alles moet wijken voor de energietransitie, slecht nieuws voor het aanzien van onze (lokale) democratie en natuurlijk voor het Binnenveld.

Aan de andere kant, de milieuwerkgroepen Ede hebben nu weer twee maanden extra om de politiek te overtuigen om dit project af te voeren. Mijn tip: boek een achterkamertje op het gemeentehuis en regel het daar met de gemeenteraadsleden. Succes!

 

Bijlagen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.