Kater na drinkgelag in De Kade

Je kon erop wachten. Het was de kat op het spek binden. Na de laatste persconferentie over het coronabeleid barstte de bom. Steeds meer horecaondernemers, maar ook managers in de cultuursector geloofden het wel. Had de minister het niet zelf gezegd: de besmettingen stijgen torenhoog, maar de ziekenhuisbezetting daalt. Dan is de pandemie toch afgelopen? Dus in naam van de vrijheid doe open die kroeg. Partycenter en café De Kade wilde ludiek zijn en postte op Instagram een bericht waarmee gasten werden uitgenodigd: ‘Tussen 15 en 18 uur op zaterdag van harte welkom en gratis drinken.’ Lief maar niet slim.

Gratis drinken heeft in mijn herinnering ook een pijnlijk plekje ingenomen. Wie is zonder zonde? Dus biecht ik het nu maar gelijk op. Na een winterse voetbaltraining liet ik me meesleuren door wat teammaten naar het café vlakbij het sportpark. We smeten onze voetbaltassen in de hal en ploften neer op de houten stoelen rond een tafel in de hoek. Kaarten, lachen, dollen. Als je met zijn vieren bent betekent dat al gauw vier rondjes. Twee rondjes en acht pilsjes de man later wilde de kroegbaas ons eruit hebben. Hij dacht ons te stimuleren en riep: ‘een rondje van de zaak en dan móéven!’     Halfbewust van mijn kennelijke staat, verliet ik het nachtelijk café. Wam! De vrieskou slaat op mijn gezicht. Na het nodige gefrutsel met mijn fietsslot stap ik op en zigzag naar huis. Het is alsof de aarde wiebelt. Ik zet me zelfs af tegen een passerende auto om niet te vallen. Ergens op de Acacialaan helt de aarde ineens vervaarlijk over en zwenk ik een oprit in, waar ik met fiets en al een minuutje blijf liggen.

Hoe weet ik niet, maar ik krabbel op van het koude steen van de oprit. Even later kruip ik op handen en voeten de drempel over van ons huis, waar ik onder de bestraffende blikken van mijn vrouw boete doe, kokhalzend boven de wc-pot. De straf die ik – mijn vaderschap beseffend – mezelf de volgende dag opleg is misschien wat mild: een voorlopig caféverbod na de training.

Een grote politiemacht en eenheden van de afdeling Handhaving van de gemeente Ede staan zaterdagmiddag klaar om in te grijpen bij café De Kade. Een zwerm politieauto’s wacht onder het viaduct, gealarmeerd door een vervelend incident. ‘Toen een eenheid van handhaving daar poolshoogte ging nemen, werden er flessen naar de auto gegooid’, aldus een woordvoerder van de politie. ‘Terwijl collega’s verzamelden op de N224, belde een wijkagent in zijn vrije tijd met de uitbater van het café. Doel daarvan was om een grote inzet van de politie te voorkomen. Naar aanleiding van dat gesprek heeft de uitbater het café gesloten en bleef een confrontatie met de politie uit.’ Op last van de burgemeester wordt het café gesloten tot 28 januari. De uitbater beweert dat de politie heeft geprovoceerd, terwijl de gemeente volhoudt dat de escalatie geheel te wijten is aan het wangedrag van de cafégasten.

Mijn begrip gaat uit naar de tientallen jongeren die afkwamen op gratis drank. Sympathie ook voor de politiemensen die voor de zoveelste keer in het weekend uitrukten voor een coronarel. Ik begrijp de uitbater van De Kade die een demonstratief leuk gebaar wilde maken. Straf deze niet te hard want de uitbater sloot het café zelf na het gesprek met de wijkagent. Beste uitbater, proefondervindelijk kan ik je zeggen: gratis drinken is geen goed idee. Maar mijn bewondering gaat uit naar die wijkagent die in zijn vrije tijd een veldslag voorkwam.    

Bron: https://www.edestad.nl/112/overig/783711/jeugd-gooit-flessen-naar-handhaving-wijkagent-voorkomt-inzet-gr

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *