DorpStad

DorpStad

De koopzondag is door de gemeenteraad ingevoerd. Maar het gekke is, de gemeente zelf is zondags gesloten! Als je een paspoort of rijbewijs wilt verlengen dan klop je zondags vergeefs op de raadhuisdeur. Dus de gemeente zegt tegen winkels: ga maar lekker op zondag open, maar zelf wil ze dan haar waar niet aan de Edese man of vrouw brengen. Doordeweeks zijn B & W de baas van een stad, maar zondags slapen zij onder een dorpse deken. Ook de VVV en de bibliotheek blinken ’s zondags uit door potdicht te zijn. Wilt u iets weten over de mooie Edese natuur, toerist, zoekt u info over nieuwbouw, aspirant-koper, heeft u zin om gezellig een boek te lenen, lezer – niet op zondag hoor. Wacht u maar tot doordeweeks van 10 tot pakweg 4 uur, dan kunt u wel terecht. O, moet u dan werken? Tja, daar kunnen wij niks aan doen.

Nou is de scoringskans in de bibliotheek toch al laag. Sinds de reorganisatie waarbij de boeken op thema zijn opgeborgen in plaats van op auteur, kun je er geen titel meer vinden, althans niet meer snel. Als je bijvoorbeeld een boek van Murakami zoekt kun je niet meer terecht bij de M maar moet je eerst op zoek naar het thema waar het boek onder valt. Dat kan Romantiek zijn, maar ook Fictie, Spannend, Humor of Liefde of… nou, zeg het maar. Om het vinden extra moeilijk te maken heeft de bibliotheek door het hele gebouw heen subthema-tafels geplaatst met speciale boeken erop. De medewerkers kunnen je ook niet helpen, want die kennen de plek van elk boek niet uit hun hoofd. Veel titels die de lener vóór de reorganisatie in een ommezwaai kon vinden, zijn ná de reorganisatie verdwenen, foetsie, opgelost in het doolhof van de Cultura thematiek. Ik heb heimwee naar de grootstedelijke ordening.
Beste gemeente, behalve dat u de bieb openstelt op zondag, maak ook de boeken alstublieft weer vindbaar!

Maar eerlijk is eerlijk. In het groenbeheer betoont Ede zich wel een stad.
Na de eerste de beste najaarsstorm raasde het bomenonderhoudsbedrijf van de gemeente door mijn straat. Ja, er waren een stuk of 5 kruintjes van de 4 jaar geleden geplante boompjes licht geknakt door windkracht 7. Maar geen enkel valgevaar, noch boommedisch risico voor de gezondheid van de boompjes die toch van gemeentewege zorgvuldig waren uitgezocht om de straat op te sieren. Maar de echte storm bleek dus het onderhoudsbedrijf. Met kraanwagen en hakselmachine. Het kwam, zag en besloot om de boomkruintjes niet te repareren of te snoeien, nee, 5 bomen gingen radicaal om. Verhakseld vanaf 1 meter boven de stoep. Diezelfde middag checkte ik nog of de boompjes misschien waren aangetast in de kern. Een virusje of zo. Een vies bruin plekje op de jaarringen. Stiekem hoopte ik van wel, want bot gedrag van een medemens is nooit leuk te moeten vaststellen. Maar nee, de boomstompjes bleken kerngezond. Ach, wat leuk voor de kweker die een nieuwe order van jonge boompjes mag verwachten. Maar hoe sneu voor het duurzame, groene imago van de gemeente!
Het zou toch van een groen geweten getuigen als de gemeente zou kappen met bomen pesten en ze respecteren als onze medewezens. Dus ik belde naar de gemeente om te vragen waarom de bomen waren gekapt en of ze zouden worden herplant. Een begripvolle stem stond me te woord, maar vertelde me dat de gemeente het groenbeheer had uitbesteed. De meeste steden deden dat. De begripvolle stem zou er een notitie van maken en het bomenonderhoudsbedrijf zou me zelf terugbellen. Dat is echter tot de dag van vandaag niet gebeurd.

Tja, al met al ben ik er nog niet uit: is Ede nu een stads dorp of een dorpse stad?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *