De Robin Hood Wet

Wie heeft ooit het salarissysteem bedacht? De mensen die het meest verdienen krijgen de meeste waardering en de meeste extraatjes. Terwijl het beter zou zijn eer en geld wat te spreiden. Boosdoener is de procentuele koppeling tussen salaris en extra’s.

Neem de manager die een ton per jaar verdient, in een auto van de zaak rijdt, hoge kosten mag declareren en ook nog eens kans heeft op een bonus van 10.000 per jaar. Daartegenover de receptioniste die 18.000 verdient, geen auto van de zaak en geen kans op een bonus heeft, en zogenaamd 0 kosten maakt. De manager krijgt elke maand mei 8000 aan vakantiegeld uitgekeerd, de receptioniste 1500.

Hun vakantietoeslag is omgekeerd evenredig aan hun vakantiebehoefte want de manager reist voor zijn werk al veel, kan deze kosten vaak ook declareren en wil met vakantie rust rond het zwembad in de tuin van zijn eigen villa. Vakantiekosten: 2000 euro. De receptioniste droomt van een verre reis naar de Bahama’s. Vakantiekosten: 6000 euro.

Heb je eenmaal een hoge status bereikt op de functieladder dan komen alle voordeeltjes vanzelf naar je toewaaien. Verdien je meer dan pak hem beet 3500 euro per maand dan geldt de Wet van de Dikke Portemonnee (WDP). Dure cursussen nodig voor je werk? – no problem de baas betaalt. Behoefte aan een sabbatical – valt over te praten. Gedwongen vertrek? – een gouden handdruk toe.

Of heb je het geluk aan je achterwerk hangen dat de media voortdurend berichten over je noden en je collega’s rijk genoeg zijn om de dure vakbondscontributie te betalen, dan zorgt de vrije nieuwsgaring er wel voor dat de politiek je klachten hoort en als je getal groot genoeg is, het Malieveld origineel en massaal genoeg spandoekt, en het aantal te winnen stemmen door de coalitie interessant genoeg, dan schuift de minister van Financiën vroeg of laat wel 700 miljoentjes in de richting van jou en je collega’s.

Nee, kom dan eens kijken onder aan de functieladder. Een schoonmaker die zich rotbukt en een tilcursus zou willen volgen – mijn rug op, zegt zijn werkgever. Een postbezorger die bij 35 graden zon op haar pet en voor 10 euro per uur 10000 poststukken voor vijven door de gleuf moet duwen – smeer je goed in, adviseert haar werkgever. Klagen over werkdruk? – voor jou twee anderen. Reorganisatie? – kale WW kun je krijgen met het UWV in je bloedspoor, of bij een slechte CAO de bijstand in.

In de loonsfeer geldt de Wet van de Polarisatie (WvdP): tegenstellingen worden groter en groter. Een hoog inkomen trekt als een magneet meer geld aan. Alle extra’s zoals gratificaties en toeslagen worden procentueel gekoppeld aan dat hoge salaris.

Mijn tegendraads advies aan de regering Rutte is: maak de Robin Hood Wet (de RHW). De illustere Robin Hood nam van de rijken en verdeelde de opbrengst onder de armen. Hoe werkt de RHW? Begin met het vakantiegeld. Top dit af voor de hoge inkomens op 3000 euro per fulltime werknemer. Wat je daar mee wint gebruik je om het vakantiegeld van lage salarissen aan te vullen. Dus alle fulltimers krijgen in principe evenveel vakantiegeld.

‘Eerlijk zullen we alles delen’ werkt beter dan ‘ik een beetje meer dan jij’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *