Een veilig plekje

Raadslid Sam Elfvering doet opnieuw een oproep aan zijn politieke collega’s, zag ik op Twitter. Hij vraagt om een fatsoenlijke opvang voor alle vluchtelingen die aankloppen voor een veilig plekje in onze rijke, schone en vriendelijke gemeente in onze mooie provincie Gelderland.

Nu staan we als Nederlanders in de wereld bekend om onze zuinige volksaard: je wordt geacht tijdig je bezoek aan te kondigen, zodat we voldoende koekjes in de koektrommel hebben. Deze koektrommel wordt op bepaalde momenten opengedaan door de vrouw des huizes en nadat ieder de kans heeft gehad om een koekje te pakken wordt deze resoluut weer gesloten.

De vluchtelingen komen blijkbaar erg onverwacht, want we hebben de koektrommel nog niet klaar staan. Blijkbaar is het in ons land zelfs moeilijk om gauw een bed op te maken en een fatsoenlijk onderdak te bieden aan onze gasten.

En dan willen we ook nog zelf bepalen waar deze mensen vandaan komen. Veel uit Oekraïne, zo min mogelijk uit andere landen. Ik wil niet eens visualiseren hoe dat er aan de poort uitziet. Rijen mensen die geselecteerd worden op land van herkomst. En dan vervolgens geplaatst worden in vooraf geselecteerde opvanglocaties. De verhalen van mijn ouders, opa’s en oma’s vliegen door mijn hoofd en ik krijg er de rillingen van.

Hoopvol zet ik radio NPO 1 aan, het programma ‘Sven op 1’, waar onze burgemeester dhr. Verhulst wordt geïnterviewd over dit thema. Hij is een CDA’er en staat voor de christelijk waarden lees ik op de website van zijn partij.

Maar al snel merkte ik op dat onze burgemeester geen stelling inneemt, hij vindt dat we al genoeg doen in de opvang, want we vangen 400 Oekraïners en 200 overige vluchtelingen op. Andere gemeenten moeten maar eens meer doen, vindt hij.

Ik haak volledig af. We wonen in een van de grootste gemeenten van Nederland qua oppervlak. We zijn een zeer welgestelde gemeente en geven alle ruimte aan nieuwe inwoners die voor veel geld grote huizen en veel grond willen kopen. Maar een klein stukje afstaan aan vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken, vanuit welk land zij ook komen, is blijkbaar niet te doen. Als argument geeft hij aan dat het allemaal een politieke discussie is en dat de randvoorwaarden ook al niet voldoen. Zijn vinger wijst dus niet alleen naar collega-burgemeesters, maar ook naar het COA, de IND en de Vreemdelingenpolitie. Meer dan een pleister wil hij niet plakken, anderen moeten maar een noodverband aanleggen. Ik hoor niets over een fatsoenlijk, structureel plan.

Ik hoop dat het Sam Elfvering lukt om de raadsleden van de gemeente Ede te overtuigen dat wij wel ruimhartig kunnen zijn, want voor naastenliefde hoeven wij niemand naar de buurgemeenten te sturen. Dat lossen wij zelf wel op.

Astrid Wagenaar

Foto: https://www.flickr.com/photos/eu_echo/42765480372

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *