De Russen komen

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Overal in Europa wordt op de oorlogstrom geslagen. De Russen komen!  Niet dat ik nu bang wordt of er wakker van lig. Tot de val van de muur was dit ook een regelmatig terugkerend verhaal. Bij mijn weten zijn in al die 45 jaar de Russen nog nooit in grote getale gekomen. De enige keer dat de Russen hier daadwerkelijk waren was op 5 mei 2013 in Wageningen. Als ik het goed heb behoorden zij tot het Garde Regiment. Dit regiment is belast met de bewaking van het Kremlin. Maar dit terzijde.

Of de Russen komen en wanneer, dat wordt er weer niet bij verteld. Maar dát de Russen komen, daar zijn alle deskundigen wel van overtuigd. Waar die overtuiging vandaan komt, wordt niet naar gevraagd.  In de ons omringende landen wordt het defensiebudget opgevoerd. Ook een vorm van dienstplicht is ineens bespreekbaar. Ook Nederland blijft hierin niet achter en ook hier gaat het defensiebudget omhoog. Met alleen de aanschaf van materieel zijn we er echter niet. Al dat gloednieuwe spul met ook bediend worden. Dus ook de personeelswerving gaat in een hogere versnelling.

Mooi als dat allemaal gaat lukken. Maar waar ga je al dat nieuwe spul en personeel huisvesten? Dit in de wetenschap dat nagenoeg alle kazernes in den lande gesloopt zijn óf omgebouwd tot appartementen.

Hier dient zich een enorme buitenkans aan voor ons gemeentebestuur. Wij hebben hier twee kazernes die nog intact zijn. Dichtbij het spoor en onlangs gerenoveerd. Ook de Stingerbol staat er nog. Ik zou als burgervader met mijn gemeenteraad spoorslags afreizen naar Den Haag. De twee kazernes en de Stingerbol verkopen of verhuren voor een marktconforme prijs.  Zeg maar een soort van “Back to the future“. Het is ruim 120 jaar geleden dat de toenmalige gemeenteraad grond verkocht aan het Ministerie van Oorlog voor de bouw van twee kazernes.

Veel problemen met de verkoop kunnen er niet zijn. Beide kazernes worden momenteel bevolkt door artiesten of door voedseltechneuten. De daarbij behorende stichtingen zijn nagenoeg failliet of op sterven na dood. De medewerkers kun je altijd nog onderbrengen op een andere locatie. Op één van de vele industrieterreinen staat vast nog een gebouw leeg. De andere kazernes zijn niet zo makkelijk te verkopen of te verhuren. Deze complexen zijn omgevormd tot appartementen en worden bewoond.

Door de verkoop of verhuur van de kazernes is het gemeentebestuur verlost van twee enorme hoofdpijndossiers zoals het Akoesticum en het mislukte WFE project. Met de juiste taxateur, goed onderhandelen en een beetje geluk houdt de gemeente er nog geld aan over. 

De komst van grote groepen militairen naar Ede geeft de lokale middenstand en met name de horeca een enorme boost. Ik voorzie dat oude tijden weer herleven aan de Parkweg.

Als de verkoop beklonken is zou ik de Russen wel een kopie sturen van de verkoop en een bijbehorend plattegrondje. Dit om te voorkomen dat zij alle kazernes en nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen aanzien als legeringsgebouwen voor militairen.

Janus

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *