De raadsvergadering van 1 oktober 2020

Sinds een paar weken kijk ik naar de gemeenteraadsvergaderingen op de televisie. Maar helaas,  afgelopen donderdag 1 oktober jl.  was ik verhinderd. Dus, niet getreurd, want je kunt gewoon   vergadering de volgende ochtend, vanmorgen dus, nog een keer bekijken op Ede.nl.

En wat zie je dan?!!

Je ziet, (tot je stomme verbazing, nou beter gezegd, tot je ongelooflijke ergernis), een ambtenaar gezellig praten met andere ambtenaren om de vergadering voor te bereiden. De ambtenaar meldde op tv dat het geluid en beeld getest werd. Ze vroeg bijvoorbeeld (gewoon dus vanmorgen te zien op je beeldscherm thuis): “Staat je microfoon wel open”. Of een fractievolger die (gewoon dus vanmorgen te zien op je beeldscherm thuis) roept dat hij zijn camera niet aan kan zetten.

En ruim 13 minuten dat geleuter achter elkaar. Zo leer je nog eens ambtenaren  en fractievolgers kennen.

En dan is de informatieve raadsvergadering nog niet eens begonnen.

Wat een gepruts, wat een geklungel!!  Waarom wordt mij  dat voorgeschoteld? Wordt dat soms expres gedaan? Misschien mag je, in het kader van transparantie, de voorbereiding gezellig thuis meemaken op je eigen tv.!! O ja, dat is waar ook, dit is gewoon interactief en inclusief besturen!!

Op die wijze betrekt het volk vooraf bij een en ander.

Gelukkig, zo bedacht ik, is er ook nog een oordeelvormende raadsvergadering!

Je klikt het begin (om 19.00 uur) van de vergadering aan en je ziet dat de vergadering 5 uur gaat duren. Dat is behoorlijk lang, maar gelukkig deelt de voorzitter om 19.00 uur mee dat de vergadering om 23.00 uur  (na 4 uur dus) afgelopen zal zijn. Een meevaller!!!!

Nogmaals, wat een gepruts en geklungel!!!

Een uur lang zie je op de tv dat de camera gericht is op de tafel van de voorzitter. Af en toe loopt er er iemand (gewoon in beeld) voorbij, bijvoorbeeld een raadsadviseur of een gemeenteraadslid dat sloft alsof hij alle ellende van de wereld in z’n eentje moet torsen. Misschien kunnen de raadsleden en de griffie in die tijd iets leuks doen voor de tv,  bij voorbeeld een dansje of een sketchje?

Maar de enige troost is, dat  de vergadering dus geen 5 uur, maar een uur korter duurde.

Zouden elders in het land bij gemeenteraadsvergaderingen dezelfde amateuristische fouten gemaakt worden? Toch even gekeken op de website van de gemeenteraad van Arnhem.

De gemeente Arnhem heeft het wel voortreffelijk voor elkaar.  Gewoon vanzelfsprekend!. Zo moet dat, gemeente Ede.

Tot slot meldde de voorzitter van de raad, de burgemeester, het volgende aan de raad:

“het college deelt de zorg van de gemeenteraad” .

Bedoelt hij daarmee de komende tv-uitzending van de vergadering van de gemeenteraad op donderdag 8 oktober a.s.?

Of in gewoon Nederlands: “ doe het beter, gemeente Ede, dat is toch niet zo moeilijk !!”.

 

 

Marcel van Dalen

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.