Berry Bouw: Nieuwbouw of dependance?

Het is vrijdagochtend 9 maart 2018. In Ederveen fietsen enkele ouders van de ene locatie naar èèn van de 5 dislocaties. Onderweg wordt er niet veel gepraat, ze moeten nog op twee andere locaties een paar kinderen brengen. Wanneer alle kinderen op de juiste locatie zijn, hebben ze nog even tijd om te praten op de markt naast de school. ‘Heb je het al gehoord?’, klinkt uit èèn van de monden. ‘Nee, wat dan?’. ‘Gisteravond is er eindelijk een besluit genomen over de nieuwbouw!’

De donderdag dat het besluit genomen werd zat ik op de tribune van de raadszaal achter ‘die vervelende balk’ te luisteren naar wat er besproken werd. Deze zaak ging mij behoorlijk aan het hart. Zelf heb ik daar mijn basisonderwijs mogen volgen, en in die tijd waren de eerste gesprekken over een nieuwe locatie (2008).
En dan nu, drie raadsperiodes verder, is er eindelijk een besluit genomen voor nieuwbouw van de school. Enkele weken geleden vielen gelijktijdig de Lunterse krant en de schoolkrant van de Calvijnschool op de mat. In allebei de bladen werd een verslag gedaan over de aankomende nieuwbouw. In de een stond nieuwbouw definitief niet in Lunteren, terwijl ik in de andere lees eerst een nieuwe school in Ederveen om op termijn een dependance in Lunteren te openen. Wat is nu waarheid, maar belangrijker is: Wat is het beste voor de schoolgaande kinderen?
Naar mijn idee kan de Calvijnschool prima een locatie openen in Lunteren. De bezwaren  vanuit de andere scholen in Lunteren heb ik gelezen en snap ik aan de ene kant wel, maar denk wel in dat de kinderen die nu al vanuit Lunteren in Ederveen naar school gaan, momenteel al niet zitten op de Lunterse scholen. Met de komst van de dependance in Lunteren is er juist ruimte voor mooie samenwerkingen, niet alleen tussen de scholen, maar ook de kinderen zullen elkaar sneller opzoeken. Het voorbeeld kun je zien in Ederveen bij de Calvijnschool en de Julianaschool.

is het nodig om je als scholen gezamenlijk zo te verzetten tegen een dependance waar eigenlijk iedereen profijt van zou kunnen hebben?
Oh ja, er is in de campagnetijd veel gesproken over de Calvijnschool. Zoek als raadslid en wethouder eens op wat nu de verschillen zijn tussen de scholen, ik denk dat er dan veel discussie bespaard zou zijn en de dependance er allang gestaan zou hebben.
Mijn afsluiter is het geen wat de kinderen zongen bij de opening van de 5e locatie:
1-2-3-4-5 wacht even,
Wanneer komt locatie zeven?
We blijven liever bij elkaar,
Wanneer is de nieuwbouw klaar?

Uw gastcolumnist van deze week is Berry Bouw. Inwoner van het prachtige buitengebied van Ede, ofwel het landelijk gebied zoals onze vorige Burgermeester het noemde.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *