#10yearchallenge

Door EdeDorp ben ik uitgedaagd om een gastcolumn te schrijven. Een uitdaging die ik graag aan ga. Nu had ik eigenlijk bedacht om te schrijven over Nashville, maar iemand was me voor. Dus kies ik een andere insteek: Eén van de op dit moment meest gebruikte hashtags op Instagram: “10yearchallenge”.
Als je de wereld van vandaag met die van ongeveer 10 jaar geleden vergelijkt, zijn er best wel wat parallellen te trekken. Zo werd het Amerikaanse nieuws in 2009 gedomineerd door de eerste Afro-Amerikaanse president ooit en claimt de eerste Twitter-president ooit die aandacht vandaag de dag. In 2009 kreeg Rotterdam haar eerste Marokkaans-Nederlandse burgemeester: in 2018 kreeg Amsterdam haar eerste vrouwelijke burgemeester. In 2009 was de wereld in rouw om het heengaan van Michael Jackson; in 2018 hetzelfde om het heengaan van Aretha Franklin. Ruim 10 jaar geleden domineerden de Griekse leningen het Europese nieuws; vandaag de dag gaat het vooral om de Brexit. In 2009 werd de eerste nationale coming-outdag gehouden; in 2018 werd in Ede voor het eerst de regenboogvlag gehesen. In 2009 was er een tragisch vliegtuigongeluk van Turkish Airlines; in 2019 is MH17 nog steeds niet afgerond. In 2009 had gemeente Ede 107.623 inwoners; vandaag de dag heeft gemeente Ede ongeveer 115.000 inwoners. In oktober 2008 werd de Jongerenraad opgericht; in 2018 is het Kindercollege opgericht. In 2008 was het CDA in Ede de grootste partij; in 2019 heeft de SGP die eer.
Toch zijn er ook wat verschillen: Ruim 10 jaar geleden werd ABN AMRO opgesplitst, Postbank werd opgedoekt, DSB Bank ging failliet en Icesave zorgde voor veel ellende. Vandaag de dag gaat het redelijk goed met Nederlandse banken en kiezen steeds meer Nederlanders voor duurzamere banken als ASN en Triodos. Politiek gezien werd onze “Harry Potter”-premier in Europa nauwelijks getolereerd, terwijl “Teflon-Mark in Europa steeds weer wordt genoemd voor een hoge functie. Voor zover de vergelijkingen….
In Ede is in de afgelopen 10 jaar ontzettend veel gebeurd. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in Gemeente Ede (denk hierbij aan o.a. herinrichting van Ede Zuid, Parkweg/Spindopplein, ENKA, Kazerneterreinen, Ede Centrum, maar ook in de buitendorpen) zie je dat Ede in beweging is. We zijn er natuurlijk nog lang niet. In de komende jaren liggen de uitdagingen met name op sociaal vlak en duurzaamheid. Daarbij zullen keuzes moeten worden gemaakt die gevolgen hebben voor het #10yearschallenge-plaatje in 2029. Ik ben erg benieuwd naar dat plaatje!
Slechts een paar vragen bij dat plaatje van 2029:
  • Zijn Edese burgers dan nog steeds de gelukkigste van Nederland?
  • Hoe ziet Ede er dan zowel sociaal als fysiek uit?
  • Zou burgemeester Verhulst dan nog burgemeester van Ede zijn?
Ik ben erg benieuwd! In elk geval zal ik samen met mijn collegae van de verschillende fracties in de gemeenteraad inzetten op een prachtig #10yearschallenge-plaatje in 2029. Te beginnen met de eerste mooie ontwikkelingen voor 2019/2020.
Boyce de Jong
Fractievolger GroenLinks

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.