Zwemmen we in het geld?

Het is alweer zo’n 15 jaar geleden dat ik wel eens naar de Makro ging. Want dat was zo goedkoop. Luiers met name, in enorme verpakkingen. En als je daar toch was dan kocht je ook dit en dat want dat was ook al zo goedkoop. Tot je bij de kassa stond en je er achter kwam dat je ook de btw nog even moest aftikken. Ineens werd alles 20% duurder. Net zo duur dus als bij de supermarkt op de hoek. De btw kreeg ik als particulier niet terug van de belastingdienst.

Een slimme truc van de Makro om alle prijzen te presenteren zonder btw.

Hetzelfde handigheidje gebruikt het college om het nieuwe zwembad aan de man te brengen. In het memo van 20 oktober dat de gemeenteraad op 20 december (?!) ontving staat de opmerking dat het nieuwe zwembad 22,3 miljoen exclusief btw gaat kosten. Zo’n opmerking, ‘exclusief btw’, suggereert dat die btw gewoon teruggevraagd kan worden. Dat is dan ook niet niks: 21% over 22,3 miljoen is toch al gauw 4,7 miljoen euro. Dat wil zeggen: als over alles btw moet worden betaald.

Komt die btw niet terug dan kost dat zwembad, als er over het hele bedrag btw moet worden betaald, dus geen 22,3 miljoen maar 27 miljoen euro. De vraag is dus of de gemeente Ede die btw wel terug gaat krijgen of is de gemeente Ede, net als ik bij de kassa van de Makro, die btw gewoon kwijt? Ik heb die vraag even gesteld aan de Griffie van de gemeente Ede maar ik heb zelf ook even gegoogeld.

En daar staat, bijvoorbeeld op de site van de Zwembond die het wel zal weten, dat de gemeente Ede die btw niet terug kan krijgen. Europese wetgeving sinds 2019. De cryptische omschrijving in het memo lijkt wel een woordenspelletje.

Daar had moeten staan dat het nieuwe zwembad 27 miljoen gaat kosten en niet 22,3 miljoen. En dan is de vraag of het wel bij die 27 miljoen blijft want in de Edese traditie kosten grote projecten meestal veel meer dan oorspronkelijk begroot. Dus dat nieuwe zwembad gaat echt wel over de 30 miljoen heen. Maar een zwembad duurder dan 30 miljoen krijg je zelfs door de Edese gemeenteraad niet doorgedrukt. 22,3 miljoen exclusief btw bekt een stuk lekkerder.  

Een gebouw van 30 miljoen, afschrijven in 40 jaar en ieder jaar komen de energierekening, personeelskosten en andere exploitatiekosten daar nog bij. Dat worden dure toegangskaartjes.

Wie wil eigenlijk dat nieuwe zwembad? En dat op hemelsbreed twee kilometer van de Vrije Slag in Bennekom en drie kilometer van de Peppel. Dat heb ik de gemeente Ede ook gevraagd. Ik denk dat ik allemaal mooie rapporten ga krijgen waar in staat dat het absoluut noodzakelijk is dat er een nieuw overdekt zwembad moet komen. Dat worden honderdduizenden bezoekers per jaar! Dat zal wel moeten anders kan zo’n zwembad zichzelf nooit terugverdienen.

Waar komt dat nieuwe zwembad te liggen? Bij de Knaaphal. En die ligt weer vlakbij Natura 2000 gebied. Een nieuwe grote attractie, honderdduizenden bezoekers per jaar, dichtbij een natuurgebied en een wethouder die van alles heeft beloofd; wat kan er mis gaan?

Dat wordt een gevalletje copy/paste voor de Raad van State.

2 thoughts on “Zwemmen we in het geld?

  1. Dus naast de Knaaphal komt dan het Verhulstbad.

    Snap je nu die drang wat beter om opnieuw een verliefgevend megaproject op te starten? En de drang van Verhulst om nog een termijn vol te mogen maken?

    Verhulst en Knaap, twee vieze vette kluiven op één buik. Twee ruifkluivende CDA-ers die in Ede hun hobbies mogen en mochten botvieren. Hoezo afstand politiek en burger…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *