Wedeningenveld

Een van de processen die niet meer te stoppen valt is het ouder worden. Iedereen heeft er last van maar die last wordt steeds zwaarder naarmate het langer duurt. Als je 16 bent valt ouder worden prima te doen maar op je 46ste wordt het al minder lollig.

Ook op bestuurlijk niveau zijn er van die processen. Ze zijn niet meer te stuiten. Een mooi voorbeeld is het World Food Center. Ik weet niet wie er ooit op dat idee is gekomen maar het proces van de realisatie ervan loopt en is niet meer terug te draaien.

Nog maar een half jaar geleden scheen het point of no return, op z’n Edes geformuleerd, nog niet bereikt te zijn, maar inmiddels is dat station al weer gepasseerd. Het gaat er komen. Niemand weet eigenlijk nog waarom. En wie er op zit te wachten. Maar het proces loopt en is niet meer te stoppen.  Nieuwe gemeenteraadsleden durven hun vingers er niet aan te branden en ervaren raadsleden gaan er ook maar mee door. Want we zijn al zover gekomen. Dat lijkt me geen beste argumentatie maar het gaat gebeuren, dat World Food Center.

In het kielzog van het World Food Center ontwikkelt zich een nieuw proces dat nauwelijks te stuiten valt. FoodValley. Het is nu nog een samenwerking tussen 8 gemeenten aan de rand van de Veluwe die we vroeger de Gelderse Vallei noemden maar we nu FoodValley noemen. Om die samenwerking in goede banen te leiden is er een organisatie die boven die acht gemeenten staat: regio FoodValley. Tot op zekere hoogte snap ik dat. Iets met het promoten van de regio, het ‘op de kaart zetten’ van voedselproductie. Dat is nog steeds begrijpelijk. 

Maar inmiddels gaat Regio Foodvalley verder. De club houdt zich bezig met het vastgoed in de betrokken gemeenten. Ze houden zich bezig met ruimtelijke ordening. FoodValley vertegenwoordigt ook de gemeente Ede bij de politiek in Den Haag. FoodValley treedt op als een bestuurlijke entiteit. En dan begint het te jeuken.

Ik heb namelijk nog niet mogen stemmen op een partij die het beleid van FoodValley gaat bepalen. Dat hele FoodValleygebeuren vertegenwoordigt mij maar ik heb er geen enkele invloed op. Terwijl ik er toch deel van uit schijn te maken. Hoe kan dat nou?

Maar misschien maakt dat nog niet zo veel uit. Het gaat om het proces. Het proces dat niet meer te keren valt. En dat proces leidt tot verdergaande samenwerking tussen die gemeentes. En meer invloed van Regio Foodvalley. Het is nog even wachten totdat één of ander gekkie begint over een fusie tussen de gemeenten van die f*cking FoodValley. Dat duurt niet lang meer. Want iedereen wil groot, groter, grootst. Iedereen? Niet iedereen want ik in ieder geval niet. Maar ik heb er niets over te zeggen en die 115.000 Edenaren ook niet want het proces loopt. En is niet meer te stoppen.

Ik wil gewoon in de gemeente Ede wonen. En niet in de gemeente FoodValley, die er gaat komen omdat ze in Den Haag een mooie besparing zien als al die gemeenten samengaan. En er zit in Ede vast wel een wethouder die denkt een plaatsje te kunnen kopen in de 2e Kamer door ons dit door de strot te duwen. Voor je het weet leef je dus niet meer in de gemeente Ede maar in de gemeente FoodValley.

Het ergste is natuurlijk nog de naam: FoodValley. Dus daarom een verzoek: als we dan toch samen moeten gaan met Wageningen en Barneveld, kunnen we dan de naam FoodValley vergeten en begraven.

Kleine suggestie: Wedeningenveld. Klinkt ook nergens naar maar voorkomt dat ik me gedwongen voel om te emigreren naar een andere gemeente. De gemeente Veluwe bijvoorbeeld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *