Waar blijft GroenLinks?

Als zelfbenoemde witte mopperman houd ik graag tradities in ere. Dus vorige week trotseerde ik de files op de A12 en reed naar Elten, om in een lokale supermarkt mijn winkelkarretje vol te gooien met vuurwerk. Niks geen beveiliging in brandvrije bunkers, maar gewoon vuurpijlen tussen de tomaten, Bengaals vuur naast de bloemkolen en sierpotten tussen de komkommers. Heerlijk, die Europese regelgeving!

Dit jaar kocht ik wat meer dan anders. Bij wijze van afscheid. Niet omdat mijn jongste dochter binnenkort de noodzaak van aanschaf van vuurwerk zal veranderen in een moderne afschuw ervan, want luchtvervuiling en dierenleed, maar ook omdat ik dacht dat dit wel eens één van de laatste keren zou zijn dat ik vuurwerk zou kopen omdat het niet meer mag.

Van de maatschappij.

Want we willen het niet meer, dat vuurwerk. We willen veel meer niet meer. Nederland is een kwetscultuur geworden waarbij altijd wel iemand last heeft van het gedrag van iemand anders die daar plezier aan beleeft. Maar naar die eerste iemand wordt meestal wel geluisterd. Niet naar mij.

Diep in mijn hart begrijp ik het wel. Dat huisdieren bang worden van vuurwerk. Dat astmapatiënten last hebben van de rook. Dus ja, dat over een paar jaar consumentenvuurwerk wordt verboden dat snap ik maar daarom vond ik het gerechtvaardigd om een keertje extra uit te pakken. Volgend jaar sta ik dus ook ‘op Enka’ naar het centrale vuurwerk te kijken want dat levert natuurlijk geen geluids- en fijnstofoverlast op. Daar zit gelukkig geen natuurgebied in de buurt waar dieren zich te barsten schrikken.

Maar wat is het dan jammer dat al die andere tradities waar ik zelf een hekel aan heb ongemoeid blijven. Ik noem bijvoorbeeld de kerstboom. Jaarlijks worden er 2,5 miljoen bomen gekapt, waarvan de helft in Nederland, die we dan allemaal in de huiskamer zetten. Dat zijn dus 2,5 miljoen bomen die geen CO2 meer opnemen maar in de eerste week van het nieuwe jaar massaal hun CO2 afgeven omdat ze in de Edese biomassacentrales belanden.

De verkoper van mijn kerstboom heeft, om te voorkomen dat alle naalden voor kerst op de grond zouden liggen, er zoveel lak in gespoten dat ik de boom naar het chemisch afval moet brengen. Lijkt me niet erg milieuvriendelijk. De helft van die 2,5 miljoen bomen komt uit het buitenland en die komen niet zelf deze kant op lopen. Dat transport lijkt me ook niet goed voor het milieu. Die kunststofnetten waar bomen altijd in worden verpakt omdat ze anders niet in de auto passen lijken me niet echt biologisch afbreekbaar en de honderden lampjes branden niet op zonne-energie want je ziet de zon maar heel weinig in deze tijd van het jaar. Waarom zou je anders lampjes aanzetten nietwaar?

We schreeuwen moord en brand als ontwikkelingslanden bossen kappen om de grond te gebruiken voor landbouw maar jaarlijks kappen we dus zelf 2,5 miljoen bomen, verbranden ze na een paar weken en in de tussentijd verbruiken we massa’s elektriciteit om de boom te verlichten. Maar ik hoor geen politieke partij die zich daar druk over maakt. Waar blijft GroenLinks? Of is een kerstbomenverbod politiek gezien niet opportunistisch?

Volgend jaar bij mij dus geen kerstboom meer in huis. Scheelt ook nog eens een paar tientjes. Kan ik daar mooi wat extra vuurwerk van kopen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *