Vaarwel Fietser, Hallo WFE!

De ene attractie is nog niet geopend of de andere gaat Ede misschien al weer verlaten. 150.000 bezoekers per jaar zouden er komen volgens het college en die zouden allemaal naar het dorp gaan om daar hun portemonnee te legen bij de Edese Horeca. Het viel even tegen met die bezoekers. In plaats van 150.000 bezoekers per jaar werden het er 50.000 en ze gingen niet naar het dorp maar namen een kopje koffie in het eigen restaurant van de Fietser.

Om de vestiging van de Fietser door de gemeenteraad heen te drukken werd één van de drijvende krachten achter het concept opgetrommeld, het bedrijf DST Experience Agency, die de raad lekker maakte met pakkende oneliners. Zo sprak de toenmalige directeur van DST de gemeenteraad toe: “…wij willen hier echt een leisurebestemming van gaan maken!”

Ja, waar kennen we dat soort teksten nog meer van?

Inmiddels heeft de Fietser het hier niet meer zo naar zijn zin en twijfelt over het verblijf in Ede. Het pand is hoog en oud, niet warm te stoken en aanpassingen zijn vanwege de monumentenstatus van de voormalige Enka verboden. Van de gemeente Ede ervaren de Fietsers maar weinig medewerking. Het is dus allemaal niet zo gelukt met die Fietser.

En zo zijn er meer van die experiences die inmiddels ondanks mooie beloften vooral veel verliezen opleverden. Recent ging Floriworld failliet, die indoor bloemen experience. De Floriade liet in Almere liet ook al een miljoenenschuld achter, ondanks de zes ton die Stichting WFCE in een stand stopte om nu al vast bezoekers te lokken voor de WFE die nog jaren op zich laat wachten.

De Fietser, Floriade en Floriworld dus. Allemaal projecten die bergen met bezoekers beloofden maar vooral veel teleurstellingen achter lieten. En binnenkort misschien een leegstaande Enka-fabriek.

Wat doe je dan als Stichting WFCE en de gemeente Ede? Dan is het niet zo moeilijk meer: je neemt de vlucht naar voren!

Ik hoor het de wethouder nu al weer zeggen: het vertrek van de Fietser uit Ede biedt een unieke kans voor een doorstart van het Foodcenter! Een hippe reclamemeneer gooit er nog een paar pakkende teksten tegenaan dat Ede als Hoofdstad van Foodvalley, nee, als FoodCapital of the World, op de kaart wordt gezet.

Jammer van al dat geld dat nu al in de Mauritskazerne is gepompt (kosten van het ontwerp ongeveer 1,2 miljoen euro). Dat is dus verspild en we zullen nog een jaar of vijf moeten wachten totdat die Foodexperience in de Enka is opgetuigd. Jaren waar in de organisatie van Stichting WFCE gewoon door moet draaien. Met een directeur uiteraard en andere werknemers die allemaal geen vrijwilliger zijn.

Een pand met een Rijksmonumentenstatus dat energie vreet, een college dat het niet zo nauw neemt met de bezoekersaantallen en een hippe directeur die zegt dat alles goed gaat komen. Wat kan er misgaan?

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen: ik hoop dat de Fietser in Ede blijft.

1 thought on “Vaarwel Fietser, Hallo WFE!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *