Tweede wolf op de Hoge Veluwe!

Voor sommige ondernemers kwam Corona als geroepen. Hele slechte bedrijven konden met hulp van belastinggeld nog een paar jaar in de lucht worden gehouden. Andere ondernemers zagen in Corona een kans om de boel eens lekker te reorganiseren.

Eén van die ondernemingen was stichting de Hoge Veluwe dat vorig jaar de jaar de tarieven voor de jaarkaarten verdubbelde. ,,Wij voeren een subsidie-onafhankelijke exploitatie. Het overgrote deel van onze inkomsten is als gevolg van Covid-19 weggevallen. Om de komende maanden aan onze betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen en het hoogst noodzakelijke beheer te kunnen blijven uitvoeren, hebben wij drastische maatregelen moeten nemen om kosten te temporiseren en waar mogelijk te minimaliseren of te vermijden.” stond er vorig jaar in de EdeStad.

Het gejammer gaat verder in de Gelderlander: “Behalve dat wij nu echt in financiële nood dreigen te komen was de prijs van ons jaarabonnement sowieso veel te laag.” En dus verdubbelde de prijs van het abonnement voor 18.000 mensen die voorheen als beschermer te boek stonden maar nu werden gedegradeerd tot ‘jaarkaarthouder’.

Waarschijnlijk had de directie haar eigen jaarcijfers over 2019 nog niet gelezen want daar stond in dat ze bijna zeven ton winst maakten. Maar ja, toen was er nog geen Corona. Er stond ook in dat ze in 2019 ruim 9 ton subsidie ontvingen dus dat eeuwige gejank dat de Hoge Veluwe geen subsidie ontvangt kan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen.

En toen kwam 2020, Corona! Terwijl veel natuurliefhebbers hoopten dat het park nu echt failliet zou gaan, wat voor de natuur wel het beste zou zijn, haalde het Nationale Park een winst van ruim 1,2 miljoen! En dat voor een stichting. Het banksaldo is ruim twee miljoen en het eigen vermogen zelfs ruim 15 miljoen.

Ze harkten weer meer subsidie naar binnen waarmee de teller op 9½ ton komt, wat toch 9½ ton meer is dan ededorp.nl ontvangt. Het zijn cijfers die niet meer bij een stichting horen. Het zijn cijfers van een swingende multinational. Want een nettowinstmarge van 15%, dat redden de meeste bedrijven in Coronatijd niet. Goed nieuws in ieder geval voor de overheid want die subsidies zijn dus helemaal niet nodig voor een stichting zonder winstoogmerk die wel de prijs van de jaarkaarten verdubbeld.

Gelukkig hebben we als Edese bevolking een vertegenwoordiger in de Raad van Advies bij de stichting, onze eigen Rene Verhulst. Het zou kunnen dat hij zijn functie bij de stichting heeft aangeboden om een fatsoenlijke regeling voor de Edenaren af te dwingen. Of anders onze gemeenteraadsleden, die collectief hun gratis jaarkaart terug hebben gestuurd uit solidariteit met de Edese jaarkaarthouders.

Ik ben bang dat dit allemaal niet is gebeurd.    

Een onderneming die bijna 1/5 van het Edese grondgebied achter de hekken heeft gezet, daarna de toegangsprijs en vervolgens ook de winst verdubbeld heeft dan toch wel iets uit te leggen. Dat zou je als een morele verplichting kunnen zien. Een stichting die stakeholders serieus neemt zou iets doen met die verplichting. Dat heeft iets met sociaal gedrag te maken.

Dus gaat dat in dit geval niet gebeuren. De Hoge Veluwe is geen noodlijdende stichting maar een vette geldmachine met plannen voor het bouwen van een (gesubsidieerd) hotel en de ambitie om nog verder uit te breiden ten koste van nu nog gratis toegankelijke natuur zodat een paar Corsicaanse schapen dat volledig kaal kunnen vreten.

Er loopt op de Hoge Veluwe niet één wolf, er loopt er nog ééntje. Een geldwolf.

Gelukkig weten we wat ze op de Hoge Veluwe met wolven willen doen.  

Foto: Yannick Bammert: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wolves_2.jpg

3 thoughts on “Tweede wolf op de Hoge Veluwe!

  1. En waar ik mij aan erger is dat vele kunst minaars die het Kroller Muller bezoeken verplicht €11,10 per persoon betalen om door het park te mogen! Ook al wil je niet het park in. Dan moet je dus ook nog je entree voor KM -museum betalen. Komt het kaartje voor de auto er nog bij! Ping kassa! Totaal absurt! Deze collectie is Nationaal bezit en dan verdient een particuliere stichting eraan om het te kunnen zien! Lijkt mij koppel verkoop.
    En de term Nationaal park lijkt mij ook onterecht ; inheemse predatoren, wolven, worden geweerd om een exoot ( de moeflon) z Zo kunnen we de Beekse Bergen ook wel tot Nationaal park verklaren. Echte natuur is beter af zonder Hoge Veluwe, daar kan de rest van de Veluwe van getuigen. Daar zijn vele open gebieden die toch echt zonder moeflons in stand gehouden worden. Geldwolf in moeflon kleren? Zou best kunnen.

  2. Wat een heerlijk scherp geschreven column over die misselijke uitgenaste Baton en zijn parkje. Wordt het niet gewoon hoog tijd, die man uit zijn functie te ontzetten? Kennelijk heeft hij ook nogal moeite met het scheiden van privebelangen en die van het park. Het wordt toch inmiddels wel overduidelijk dat het eerder gaat om het zoeken naar juridische mogelijkheden , om afschotvergunningen voor de wolf te realiseren, dan om het behoud van de moeflon. Uit het recente artikel in het RD valt dit wel erg goed af te lezen

  3. En weer iemand die meent ongenuanceerd en ver onder de gordel op de persoon te moeten spelen. Ik bedoel hier de heer of mevrouw Van Leeuwen die het feit dat de directeur van de stichting een adelijke titel draagt in de strijd meent te moeten gooien. De man heeft een functie namelijk die van directeur en vult die mijns inziens prima in. Er spelen geen persoonlijke belangen voor zover ik weet, er is ook nog zoiets als een stichtingbestuur met een uitvoerende en controlerende taak. Er is sprake van beleid en de één is het daar niet mee eens, de ander wel. Kritiek mag zolang het bijdraagt aan de discussie. Laat het daar dan bij, dat is wel zo fatsoenlijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *