Twee keer Lunteren

Zoveel huizen komen er te staan in het Binnenveld. Ik rond het maar weer een beetje af, in dit geval naar beneden. In Lunteren staan nu ruim vijfduizend woningen, in het Binnenveld komen er 9.000, dus even voor het gemak: twee keer Lunteren.

Nou is Lunteren geen wereldstad maar twee keer Lunteren is gewoon groot, heel groot. Lunteren is een geweldig dorp, respect voor de historie, respect voor de agrarische sector en respect voor de natuur dus twee keer Lunteren klinkt dan best goed.

Maar dat wordt het niet.

Het Binnenveld wordt een mega-Vinexwijk waar vooral de Randstad op af komt want ja, je zit zo op de A12 en dan zit je binnen een uurtje weer in Amsterdam. Dat geldt dan alleen op zondagochtend 05:00 uur want op andere tijden sta je gewoon in de file en doe je er twee uur over om op de Zuid-As te komen maar dat vertellen de makelaars er waarschijnlijk niet bij.

We krijgen er dus zo’n 20.000 nieuwe inwoners bij die denken dat ze midden in de natuur komen wonen. Maar die is er niet meer. Die natuur en het platteland verdwijnen. De ruimte tussen Veenendaal, Wageningen en Ede wordt langzaam volgebouwd. Waar nu weilanden liggen en koeien grazen wordt een groot betonnen complex gebouwd, afgewisseld met velden vol zonnepanelen.

Weg zijn de argumenten van de vruchtbare aarde, geen woord meer over de historie van het gebied want het wordt bouwen, bouwen, bouwen. Ja, er komen groene corridors. Stukjes groen in de Vinexwijk die leiden naar die andere Vinexwijk aan de overkant van de Dreeslaan.

En er zijn zelfs politici die zeggen dat het allemaal groener gaat worden want tussen die huizen worden ook bomen geplant. En dat zijn er meer dan er nu staan dus het Binnenveld wordt groener.

Zeggen ze. Maar dat is niet zo want gras is ook groen.

In een nietsontziende bouwhonger wordt een prachtig stuk platteland volgebouwd voor weer een groep Amsterdammers waarvan mannen met een hipsterbaardje hun haar in een knotje dragen en de vrouwen hun kinderen naar school brengen in een bakfiets voordat ze in hun auto stappen om naar hun werk te rijden.

Bijna de voltallige gemeenteraad stemde in met dit plan. Waarom? Wat is het belang van Ede om woonwijken te bouwen voor mensen uit een andere provincie met een dikkere portemonnee dan de kinderen van Edenaren? Wat heeft de Edenaar er aan dat er een mooi gebied vol weilanden en natuur wordt volgebouwd met huizen voor de Randstad? Helemaal niets.

We hebben in Ede een college dat bestaat uit bestuurders zonder historisch besef. Die geen gevoel hebben bij de liefde van de Edenaar voor het platteland en het bos. Die hun oren alleen maar te luisteren leggen bij de lobbyisten van het bedrijfsleven met hun eeuwige ‘werkgelegenheids’- argument. Dit college zit er niet namens alle burgers maar namens een paar ondernemers die zeggen te handelen vanuit het belang van Ede maar simpelweg op winstbejag uit zijn.

Het moest maar eens stoppen. En het liefst voordat het Binnenveld een stenen weiland wordt.

Foto: Björn Lammers Web: https://www.flickr.com/photos/bjornlammers/3974381543 Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/ Geen wijzigingen aangebracht.

4 thoughts on “Twee keer Lunteren

  1. Meestal slaat Douwe de spijker op de kop maar deze bijdrage vind ik erg tendentieus en bezijden de waarheid…..

  2. Hoi Douwe, scherpe column en helaas geen woord van gelogen. Zijn jullie ook op de hoogte van het gigantische dorp dat Rhenen middenin het Binnenveld wil bouwen? Nog eens 2500 woningen, op hoeveel maal Lunteren komen we dan…?

  3. Zo gaat dat. Den Haag heeft weer eens de sluipweg gekozen via de niet democratisch bestuurde regio Foodvalley. Zo kon een bouwopgave aan de gemeente worden opgelegd waar de gemeenteraden vrijwel geen nee tegen kunnen zeggen. De gemeenteraad van Ede kan in haar eentje eigenlijk geen nee zeggen binnen een samenwerkingsverband van 8 gemeenten. Wat Foodvalley heeft voorgekookt is vrijwel een dictaat voor de 8 gemeenteraden met aan het stuur onze eigen burgermeester als voorzitter.
    Op school leerde ik ooit bij staatsinrichting over de drie democratische niveaus: de Kamers, de Provincies en de Gemeenteraden. De regio is daarin het koekoeksjong met veel macht, maar zonder een democratisch systeem. Niemand heeft echt vat op de regio’s, behalve de industrie. Er zijn al Kamervragen gesteld over het democratisch gehalte van die regio’s, maar een oplossing is er nog steeds niet. En dat is wel handig als Den Haag weer iets wil doordrukken…

  4. Dit staat er ook te gebeuren voor heel de Veluwe. Nederland wordt een grote stad. Een 15 minuten stad. En zolang de mensen op coalitie partijen en die hielenlikkers partijen stemmen zal het niet meer stoppen. Ik ben bang voor jullie dat er bijzonder weinig Amsterdammers komen te wonen. Er komen duizenden ‘vluchtelingen’ het land in en er zijn er al velen hier (Ter Apel) die een woning willen. Maak je borst dus maar nat. Sterkte.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *