Transitiexcuus

Een paar maanden geleden bleek mijn auto in een transitiefase te verkeren. Van een betrouwbare auto takelde hij af naar een staat van een slecht onderhouden wrak. Ik noemde het zelf transitie. Dat klinkt veel chiquer maar die transitie leidde tot een uitval. Distributieriem kapot en ik kon met het openbaar vervoer. Aan de andere kant: duizenden euro’s stoppen in onderhoud terwijl die auto daar niet veel meer waard werd is ook niet heel handig. Ik had hem in moeten ruilen voor die auto er definitief mee stopte. Transitie was dus een synoniem voor slecht onderhoud: ik had gefaald.

Dat transitie wel vaker wordt gebruikt als synoniem voor falen bleek uit de introductie van de Jeugdwet. Gemeenten konden de decentralisatie vanuit het Rijk niet aan. Lange wachtlijsten, torenhoge kosten en jongeren die maandenlang moesten wachten op hulp. Werd een verantwoordelijke daar op aangesproken dan klonk weer het magische woord: transitie. “We zitten middenin een transitie.” Dat kun je het eerste jaar nog wel verdragen maar na een jaar of drie betekent dat woord dat je niet capabel bent om die jeugdzorg te organiseren. Ook in Ede was  transitie een excuus voor falen.

Nu valt het woord weer. Bomen zijn geen bomen meer maar een transitiebrandstof. Na jaren is de Edese raad er als laatste van Nederland achter dat het verbranden van hout niet okay is. Na jarenlang stimuleren van Edese huishoudens om toch vooral aan te sluiten op het warmtenet wordt er nu ineens gezegd dat het eigenlijk niet zo duurzaam is. Duur is het wel. In januari zijn de tarieven stevig verhoogd.

Goeie tip dus van de gemeente Ede, dat warmtenet!

Over een paar jaar drogen de subsidies voor het Warmtebedrijf op en juist op die subsidies drijft het hele businessmodel van Warmtebedrijf. Zonder dat gemeenschapsgeld kan Warmtebedrijf geen winst maken. Bovendien stijgen de houtprijzen sneller dan de tarieven van Warmtebedrijf (bijna niet te geloven!) dus het wordt aftellen naar het faillissement van Warmtebedrijf. Gelukkig kun je je huis nu al goedkoper warm stoken op een elektrische kacheltje dan gebruik te maken van warmte afkomstig van houtstook van Warmtebedrijf.

En dan ineens is het Warmtebedrijf een keertje eerlijk. Duurzaamheid bleek nogal tegen te vallen en het Warmtebedrijf schijnt ineens de uitstoot enorm te kunnen verminderen. Of de gemeenschap dat even wil betalen: twee miljoen euro. Ieder mens zou denken: “betaal dat lekker zelf”. Gelukkig voor het Warmtebedrijf zitten er nog steeds een aantal vazallen in de raad die de subsidie met verve verdedigen. Vrienden van Valentijn.

Raadsleden die nog 10.000 Edese huishoudens aan het Warmtebedrijf willen koppelen. Raadsleden die zich na jaren ineens bekommeren om de gezondheid van Edenaren, nadat ze jarenlang ontkenden dat er iets mis was met de uitstoot van die biomassacentrales. Ontroerend!

Raadsleden die nu denken twee vliegen in één klap te slaan: je voor de bühne zorgen maken over het welzijn van Edenaren en tegelijkertijd extra subsidie overmaken naar het bedrijf dat die Edenaren jarenlang heeft vergast met allerlei troep.

Warmtebedrijf verkeert in dezelfde staat als mijn auto. Je kunt er wel geld in stoppen maar het wordt toch niks. Inruilen dus!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *