Resortschnitzel

Lobbyisten in Den Haag hebben het maar moeilijk. Ze moeten via secretaresses, officemanagers en andere figuren, die als taak hebben zoveel mogelijk lobbyisten weg te houden, een afspraak maken met een politicus om hun zaak te bepleiten. Daar zit je dan, tegenover een minister of kamerlid, om in een uurtje de belangen van jouw organisatie voor het voetlicht te brengen. En je was al de vijfde die dag. Een vreselijke baan.

Hoe anders gaat dat in Ede. Daar gaat de lobbyist niet naar de politiek, nee, de politiek komt naar je toe deze zomer! Het wordt een werkbezoek genoemd maar het is bedoeld om het eigen bedrijf zo goed mogelijk te verkopen aan raadsleden die, ja, soms wat makkelijk te manipuleren zijn.  

Dit jaar trapt de Hoge Veluwe af met een burltocht voor onze gemeenteraad. De directeur van het park regelt een paar herten die als een idioot gaan staan schreeuwen en vertelt erbij dat het een magisch ritueel is. Daarna de nuttige maar voedzame maaltijd met dit jaar als hoofdgerecht de resortschnitzel, gemaakt van vers wolvenvlees, en als toetje de zwijnenbavarois.

Daarna is het zakendoen. Dat resort moet er doorheen worden gedrukt en de directie geeft een flitsende pitch waarop staat dat het voortbestaan van het Park volledig afhankelijk is van dit resort. En niet alleen het Park, nee, de hele gemeente Ede is afhankelijk van dit resort. De Gelderse economie stort in als dit resort er niet komt! Op de eerste rij knikt een lid van de Raad van Advies heftig mee met dit schokkende verhaal.

Daarna de goodybag met een blikje wildstoofpot in de duurzame tas en de raad maakt zich op voor het volgende ‘werkbezoek’: het Warmtebedrijf.

Hier een schitterende presentatie over hoe duurzaam het verbranden van hout wel niet is. En dat alle, maar dan ook alle uitstoot van rottige stofjes wordt gefilterd. Dat wil zeggen: als de gemeenteraad maar snel met een nieuwe subsidie over de brug komt. Want dat kunnen die arme investeerders uit Abu Dhabi en Luxemburg natuurlijk niet zelf betalen, dat moet de Edese bevolking maar ‘ophoesten’.

Daarna een demo over geothermie. Ook zo duurzaam. “We pompen gratis warm grondwater op, sturen dat naar al die huizen en als het door als die duizenden roestige radiatoren is gelopen, pompen we het weer de grond in. Daarna sturen we een dikke rekening. Vervolgens verkoopt het Waterbedrijf het nog een keer als drinkwater!”

Ook hier een goodybag. Deze is gevuld met gebakken lucht, één van de restproducten van Warmtebedrijf.

Drie maanden verder, december 2022, de laatste raadsvergadering voor het reces. Na een marathondebat over de plaatsing van een wipkip in het Raadhuispark moeten nog twee punten worden behandeld. Een subsidie voor het Warmtebedrijf en een bouwvergunning voor de Hoge Veluwe.

De man van de Raad van Advies De voorzitter van de raad kijkt indringend naar de raadsleden. Het is 10 voor 11. Iedereen denkt terug aan die leuke avond en de goodybag. En het Warmtebedrijf dat de Heideweek sponsort.

“Kan ik vaststellen dat deze punten met algemene stemmen zijn aangenomen?” De voorzitter hamert af.

Eindelijk reces!

3 thoughts on “Resortschnitzel

  1. Recent voorzitter sgp mail gestuurd over bouw resort en verdwijnen camping. Deze geeft aan dat er nog geen stukken zijn ontvangen. Verbazingwekkend gezien de eerdere vragen van de sgp tav bouw resort en verdwijnen camping.
    Argumenten baron zijn discutabel. Camping heeft, ondanks dat het slechts 3 A. 4 procent van de bezoekersstroom trekt, sinds zijn aantreden gezorgd voor cashflow in algemene kas park. Nu geen geld voor onderhoud en vernieuwing? Waarom kan stichting die geld inzamelt tbv het park, nu ineens geen rol spelen. Wel geld fourneren voor ruimtelijk maken marchant plein, en geen geld voor trouwe bezoekers camping die de HV jaren trouw zijn. Jong en oud.
    Hoop toch dat bouwvergunning resort geen hamerstuk is of wordt. Want dan heb ik mijn vraagtekens bij bestuurlijke macht gemeente Eden. Bovendien verbaasd me de rol van bestuurder gemeente tov het park. Is de governance code hierop niet van toepassing?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *