Regionieuws

Er was nieuws van de NOS over de NOS. Je verwacht dan dat in navolging van Carry ten Napel, Jeroen van Stekelenburg, Marije Knevel, Splinter Chabot etc. er weer een nieuwe, zogenaamd talentvolle jongere, toevallig zoon of dochter van een andere bekende werknemer van NOS, aan de loonlijst van de staatsomroep wordt toegevoegd. Maar dit nieuws was anders. Het was aan ons gericht: de regio!

Nou is de Randstad ook een regio maar bij de NOS denken ze dat de Randstad het centrum van de wereld is. Wat zeg ik, het universum. De rest is regio. Ede dus ook. En nu krijgt de regio vanuit de Randstad gratis en voor niets wat toegeworpen. Zendtijd! Hoera, de regio mag nu ook op televisie van de NOS!

Er wordt dagelijks maar liefst 7 minuten uitgetrokken door de makers van het journaal om ook de gang van zaken in de regio te belichten. Er wordt direct bij verteld dat in dit nieuws geen kostuums en stropdassen te zien zijn maar er ruim baan zal zijn voor de gewone man.

We hebben iets fout gedaan in de regio. We hebben de NOS namelijk nooit verteld dat er in de regio ook mensen zijn die een kostuum dragen. Dat er mannen zijn die een stropdas dragen. Gelukkig steeds minder trouwens want zo’n stropdas is natuurlijk maar een raar stukje stof waaraan sommige dragers denken daar autoriteit aan te kunnen ontlenen, wat ook nog eens rottig om je nek zit geknoopt en waar je er dankzij Vaderdag en verjaardagen er veel te veel van hebt. Maar ze zijn er nog steeds, mensen in de regio met een stropdas en een kostuum. Maar bij NOS verwachten ze dat iedereen ten oosten van Utrecht in een boerenkiel rondloopt.

En er komt dus ruim baan voor de gewone man. Ook dat hebben we de NOS nooit duidelijk gemaakt. De mensen is de regio zijn namelijk niet ‘gewoon’. Die zijn heel bijzonder maar bij de NOS denken ze nog steeds dat bijzondere mensen alleen in de Randstad wonen. De NOS denkt dat in de regio alleen maar klootjesvolk woont.

Het wordt inmiddels al een week uitgezonden, dat regionieuws, maar ik heb nog niet durven kijken. Bang dat er alleen beelden te zien zijn van mensen met klompen aan. Of bejaarden met een onverstaanbaar accent die terugkijken op hun leven als mijnwerker. Beelden van boeren die de hele dag snelwegen blokkeren. Dat soort nieuws. Ik ben bang dat op het regionieuws alleen maar wordt bevestigd wat ze bij de NOS al jaren denken: de regio is het achterland dat ons voedsel produceert, waar ze raar praten en waar af en toe een afgedankte politicus naar toe wordt gezonden om ontwikkelingswerk te doen.

Je zou er natuurlijk ook blij mee kunnen zijn, zo’n blokje van zeven minuten regionieuws in het journaal. Het glas kan ook eens halfvol zijn. Maar dat gevoel bekruipt me nu niet. Die zeven minuten in het journaal zijn volgens mij vooral een alibi om de rest van alle nieuwstelevisie te vullen met dikdoenerij uit de eigen Randstad, gepresenteerd door mensen wiens vader of moeder ook bij de NOS werken en die een kostuum met stropdas dragen.

De regio krijgt nu dagelijks seven minutes of fame en moet verder niet meer zeuren. Doe ik dan ook niet. Sorry NOS, sorry dat we nooit hebben gezegd dat gewone mannen ook wel eens een kostuum dragen. Dat we in de regio niet allemaal bezig zijn met koeien melken. Dat we eigenlijk niet anders zijn dan jullie.

Nou ja, een beetje anders eigenlijk wel. We zijn minder arrogant.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.