Recreatiezonering

Vrije tijd breng ik graag door in de Edese bossen. Het is daar inderdaad wat drukker geworden. Kwam ik vroeger twee mensen tegen tijdens een wandeling van een uur, nu zijn het er soms wel drie. Of vier! Meestal Coronalopers die binnenkort weer gewoon naar de Ikea gaan dus de ‘drukte’ zou wel weer eens kunnen halveren.

Toch is het te druk in de bossen heeft de provincie beslist. De provincie wil een bosverbod. Omdat dat een beetje negatief klinkt hebben de communicatiemedewerkers van de provincie een ander woord bedacht: recreatiezonering. Wat uiteindelijk neerkomt op hetzelfde want je mag sommige stukken bos niet meer in. Het eerste effect van zo’n maatregel lijkt me niet zo moeilijk te voorspellen. Het zal een stuk drukker worden in de gebieden waar je nog wel mag komen. Ik vraag me af of daar al over nagedacht is.

Op een gelikte website legt een gedeputeerde, een Edenaar notabene, uit waarom een bosverbod nodig is. “Het evenwicht tussen natuur en recreatie is uit balans.” Het evenwicht is dus uit balans en een echte Neerlandicus zal wat van zo’n zin vinden. De reden staat er ook bij: “Want dieren worden verstoord door recreatie, verkeer, werkzaamheden en evenementen, of worden overreden.“

Op de website allemaal, ongetwijfeld willekeurig gekozen, bewoners van de Veluwe die het heel erg eens zijn met het bosverbod. Want de dieren hebben het moeilijk door al die wandelaars en fietsers. U begrijpt, ik ben niet gevraagd om commentaar te geven op dit plan.

Want op de website lees je niet dat er jaarlijks 5000 zwijnen en edelherten worden afgeschoten door een groepje plezierjagers op verzoek van de provincie Gelderland. Als ik hert op de Veluwe zou zijn dan had ik toch wat meer stress van die jagers dan van die paar bejaarden op hun e-bike.

Op de website staat ook niet dat de provincie Gelderland enthousiast Natuurvergunningen afgeeft aan de lokale biomassacentrales die en masse bossen verbranden in hun ovens. Als ik boom zou zijn op de Veluwe dan had ik toch wat meer stress van die kettingzagen dan van die wandelaars.

Gelukkig staat er nog wel een stukje over de verdroging van de Veluwe op de site. Wat er dan weer niet bijstaat is dat de provincie zelf een vergunning heeft gegeven aan de Riedel om jaarlijks een half miljard liter Veluws grondwater uit de grond te pompen. Geen idee overigens wat recreatiezonering aan die verdroging gaat doen.

Datzelfde geldt voor de stikstofneerslag. Komt er minder stikstof naar beneden als er een bosverbod komt of zou het misschien meer helpen als de provincie wat vergunningen in zou trekken van de mega-kippenschuren en varkensmesterijen die onze provincie ‘rijk’ is?

Over anderhalf jaar Corona lees je op de website dan weer niets. Dat het bos behalve de eigen huiskamer de enige plek was waar je nog mocht komen had natuurlijk ook gevolgen. Nu Nederland weer opengaat zal dat weer veranderen. Zou recreatiezonering volgend jaar, als iedereen weer op het terras en in de sportschool zit, nog steeds zo’n actueel thema zou zijn? Ik denk het niet.

Bijna 20% van de oppervlakte van de gemeente Ede zit al achter de betaalmuur van de Hoge Veluwe. Toch wist de provincie Gelderland een zeldzame verzameling hypocriete argumenten te verzinnen om bossen af te sluiten.  Hypocriet, want veel aanslagen op de natuur worden door de provincie zelf gefaciliteerd met vergunningen en subsidies. Met zo’n 4 miljard euro op de bankrekening zou de provincie iets anders moeten doen dan domme websites publiceren, namelijk natuur aanleggen. Heel veel nieuwe natuur.

Dan wordt het in de bestaande bossen vanzelf wat minder druk.

 

 

 

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorotheerwald_Sperrgebiet.jpg

 

1 thought on “Recreatiezonering

  1. Ook ik breng mijn vrije tijd graag door in de bossen en op de heide. Recreatiezonering – wat u bosverbod noemt – is er al. In gebieden die zijn aangewezen als ´rustgebied voor dieren´´ hoeft m.i niet gehandhaafd te worden: iedereen lijkt de regels te respecteren, het is er altijd doodstil. De natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn ook niet toegankelijk voor recreanten, honden en fietsers. Het heide- en bosgebied bij Renkum/Wolfheze is met een hek afgeschermd, maar er zijn op diverse plaatsen poortjes waar je doorheen kunt om te wandelen enz. Het is er doodstil. Daar is dus nog wel ´de grote stille heide´. en een groter verschil met de Ginkel- en Eder heide is er haast niet.
    Overigens redden de zoogdieren het veel beter in de natuur dan de flora en fauna , waarvan vele soorten op de rode lijst staan. Dus hier in Ede: de Ginkel, Mossel, Reemst maar ook de gebieden ten westen van de gemeente en nog heel veel andere gebieden moeten denk ik wel beschermd worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *