Politiek Cafe Ede

Het loopt lekker vol in het Politieke Café Ede. Veel bezoekers maken zich zorgen over de komst van het World Food Center, het thema van de avond. Het wordt al snel gezellig met al die Edenaren en raadsleden die onder het genot van een gratis kopje koffie alvast wat gedachten uitwisselen over het WFC.

Dan wordt de avond geopend met de laatste peiling, gebaseerd op het geheel unieke wetenschappelijke onderzoek van Mo uit Ede en de uitslag levert het nodige applaus en teleurstellingen op.

Vervolgens wordt er afgetrapt met een debat tussen voormalig wethouders Marije Eleveld en Evert van Milligen aan de ene kant en de huidige wethouders Peter de Pater en Leon Meijer aan de andere kant. Gespreksleider Jan de Boer heeft het prima onder controle, daarbij geassisteerd door de sidekicks van EdeDorp, Jolmer Winkel en Jos van de Panne.

Na een pittig maar leuk debat is het tijd voor de MotieMarkt. Edese burgers mogen hun idee voorleggen aan het panel van raadsleden dat direct aangeeft of ze die motie gaan inbrengen tijdens een PDE of afwijzen. Ook hier gave gesprekken. Daarna een Meet&Greet met je favoriete raadslid of wethouder en de avond wordt afgesloten met een biertje en een broodje kroket, uiteraard van lokale bodem.

Het blijft nog lang gezellig in het politieke café van Ede en tevreden kijken de organisatoren terug; de kloof is een beetje gedicht en de Edese burgers zijn enthousiaster geworden over de naderende verkiezingen. Iedereen kijkt uit naar het volgende politieke café met als thema ‘biomassa’.

Dat was het plan.

Dat plan kost natuurlijk een paar centen. Geen vermogens maar net iets teveel om uit de kas van EdeDorp te betalen want die kas is er niet. Ik vroeg daarom of er subsidiebudget beschikbaar was voor dergelijke avonden en had grote broer EdeStad ook enthousiast gekregen om mee te doen. Misschien had OmroepEde wel verslag willen doen: leuk!

Ik was nogal optimistisch en dacht dat er nauwelijks een reden zou kunnen zijn om dit niet te subsidiëren. Niet bedoeld als salaris voor de columnisten, niet bedoeld om de kas van EdeDorp te spekken maar geld dat rechtstreeks zou worden besteed aan de Edese politiek. Ik had al even in het subsidieregister gekeken en zag daar doelen die nog drie keer gekker waren dan Politiek Café Ede en had mijn bankrekening al open gezet.

Het antwoord viel dus nogal tegen: nee. Wel kreeg ik het aanbod om als locatie voor het Politieke Café Ede gebruik te maken van de raadszaal, gratis nog wel. Ik dacht even dat het een grapje was (en misschien was dat ook wel zo) maar een politiek café organiseren in de Edese raadszaal is ongeveer hetzelfde als je bruiloft vieren in een crematorium.

Ook kreeg ik de tip om opbrengsten te genereren door reclames op www.ededorp.nl te plaatsen. Geniaal idee! Daar had ik natuurlijk zelf nooit aan gedacht maar ik ga de literaire meesterwerkjes van George Knottnerus niet plaatsen tussen advertenties van Hunkemoller, of de bijdragen van Jos van de Panne tussen de reclames van Shell. Adverteerders die tientallen cookies meesturen waar je jaren later nog last van hebt. Dat doen we dus niet.

Helaas. Geen politieke cafés dus in Ede in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wel gewoon www.ededorp.nl. Trek thuis een biertje open, denk er een broodje kroket bij en lezen maar. Dan lijkt het toch nog een beetje Politiek Café Ede.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *