Paal

Er is maar weinig nodig om een wijk er verloederd uit te laten zien. Een beetje graffiti, een paar uitpuilende prullenbakken en wat hangjongeren en je hebt het idee dat je door de Schilderswijk in Den Haag loopt. Zo staat er in het begin van mijn wijk een scheve lantaarnpaal. Dat ziet er dus ook niet uit maar dat weet je pas als je er één ziet.

Ik ga er maar vanuit dat die paal niet scheef gegroeid is want anders was deze al lang gekapt maar de lantaarnpaal zal een slachtoffer zijn geweest van een aanrijding schat ik zo in. Even had ik nog hoop dat de lantaarnpaal weer recht zou groeien omdat ik van veraf een aantal van die hangjongeren tegelijkertijd tegen de paal aan zag duwen. Duwjongeren dus eigenlijk maar van dichtbij leek het er meer op dat deze kwajongens de paal weliswaar recht wilden duwen maar dan in horizontale vorm. Dan is de paal wel weer recht maar niet zoals de paal oorspronkelijk bedoeld was.

Of het waren watjes of de lantaarnpaal bleek nog de nodige levenskracht te hebben want de paal staat er nog. Wel iets schever dan voorheen. Modelburger die ik ben belde ik natuurlijk met de gemeente om het te melden. “We gaan er achteraan” was het hoopvolle antwoord drie weken geleden.
Blijkbaar is de lantaarnpaal maar moeilijk te vinden want hij staat er nog steeds scheef bij. Nou zou het kunnen dat de lantaarnpaal moet worden vervangen maar er even geen vervanger voorhanden is. Dat zou kunnen komen omdat de verlichting in deze wijk volgens mij is gekocht van CenterParcs, dat na 40 jaar wel eens wat anders wilde, en probeer dan maar eens een identiek exemplaar aan te schaffen.

Het zou ook kunnen komen omdat mijn wijk niet bepaald een toeristentrekker is. Er lopen hier maar weinig Chinezen rond op zoek naar het KrollerMollermuseum. En dat is jammer omdat ik vermoed dat in die wijken lantaarnpalen sneller worden vervangen dan dat ze scheef kunnen gaan staan. Want inwoners van Ede zijn leuk maar toeristen hebben toch wel 1,2,3,4,5 streepjes voor natuurlijk omdat die geld in het laatje brengen. Niet in mijn laatje overigens maar daar gaat het nu niet om.

Zo langzamerhand maakt de lantaarnpaal de populist in mij wakker. Ik begin me af te vragen of een diezelfde lantaarnpaal voor het huis van de burgemeester ook zo lang scheef zou blijven staan. Ik krijg waanideeën over ongelijke behandeling en discriminatie. Ik krijg zelfs dwanggedachten als: “Waar betaal ik dan ozb voor?”

Als witte mopperman kan ik natuurlijk doen wat ik altijd doe: het lijdzaam over me heen laten komen en het van me af laten glijden al lukt dat laatste niet altijd even goed. En daarom heb ik, in navolging van protesterende boeren, onderwijzers en bouwers een daad van verzet gepleegd: ik heb een provocerende tekst op de lantaarnpaal geschreven die het gemeentebestuur zal doen beven in bed. Een waarschuwing die de toets van het strafrecht nauwelijks kan doorstaan.

Misschien wat beledigend, misschien aanmatigend maar het houdt hier op. Revolutie!

De tekst kunt u lezen op de hoek van de Gerard Doustraat en de Pieter de Hooghstraat. Neem vooral de tijd want die paal die staat er nog wel even.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *