Nieuwe Edenaren kosten 30 miljoen

Vorig jaar gebeurde het ook al; de inkt van de begroting is nog niet droog of er komt al een correctie op. Dit jaar dus weer. En het is geen kleine correctie die wordt toegepast, het gaat over 10 miljoen euro.

Wat is er aan de hand? Het college wilde in de begroting van komende jaren 20 miljoen euro reserveren voor te maken kosten in verband met nieuwbouw. Bijvoorbeeld voor Kernhem Noord, het Noordplein en Nieuw Hoekelum. Dat laatste kende ik nog niet maar dat is wat een paar weken geleden nog de Kenniscampus of Kennisas heette en nu Nieuw Hoekelum genoemd wordt.

Het college wil dus 20 miljoen graaien uit de algemene reserve om die nieuwbouw mogelijk te maken. Ik vind daar al wat van. Maar een week of twee later komt het college met de mededeling dat ze geen 20 miljoen maar 30 miljoen uit het gemeenschappelijke spaarpotje willen halen om die nieuwbouw mogelijk te maken.

Voor mij hoeft die uitbreiding van Ede niet. Ede is al groot genoeg. Bovendien gaan veel van die nieuwe huizen naar mensen uit de Randstad, omdat ze te duur zijn voor onze eigen kinderen. Ik zou het zelf niet zo prettig vinden om op Nieuw Hoekelum te wonen. Aan de ene kant heb je de A12 en aan de andere kant staat de biomassacentrale de hele dag te roken.

Maar voor onze nieuwe vrienden uit de Randstad is het een ideale locatie. Die zijn met de nabijheid van Schiphol wel gewend aan wat luchtvervuiling en ze rijden via die Parklaan zo de A12 op en zijn binnen een uur in Amsterdam. Dat geldt alleen in het weekend maar dat zegt zo’n makelaar er nooit bij.

De vraag is alleen: waarom moeten de mensen die nu in Ede wonen daarvoor betalen? Dat weet ik niet. Je zou als gemeente ook kunnen zeggen: we maken de prijs van de bouwgrond 50 euro per m2 hoger. Bouw je 3.000 huizen met een perceeloppervlakte van 200m2 en je verhoogt die prijs met 50 euro dan kom je ook aan 30 miljoen euro.

Een huis wordt dan 10.000 euro duurder maar er is geen Amsterdammer die daar mee zit. Die hebben net hun rijtjeshuis in de Pijp verkocht voor een miljoen dus die kijken niet op een paar dubbeltjes.

Het college denkt daar anders over. Die vindt dat die 30 miljoen gewoon uit de Edese spaarpot kan worden gegrabbeld om een paar bladzijden verderop in de begroting te waarschuwen voor ‘Het Ravijn’, het grote gapende gat in de begroting als over een paar jaar de geldkraan in Den Haag wordt dichtgedraaid.

Het nieuwe station en de zone er omheen wordt 32 miljoen duurder, asiel voor de bleekneusjes uit de Randstad op Nieuw Hoekelum kost dus blijkbaar 30 miljoen.

De subsidie voor de Voedselbank stijgt naar € 16.586,26, dat dan weer wel. En er komt een Mediafonds van maar liefst € 70.000 (eenmalig).

Handig om te weten als je je afvraagt waarom volgend jaar de OZB omhoog gaat!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *