Nieuwe biomassacentrale in Ede

Op ededorp.nl was als eerste te lezen dat de Riedel jaarlijks een half miljard water uit de Edese grond mag gaan tappen van de provincie Gelderland. Voor niks? Bijna voor niks. Het schijnt dat er voor die halve miljard liter water in totaal zo’n zevenduizend euro betaald moet worden. Dat is per liter 0,0001 euro en dat is eigenlijk voor niets dus denk daar nog eens aan als je met de pak Dubbelfris in de hand staat. Een liter kost bij Albert Heijn € 1,10 maar dan is er nog wel 2% fruitpulp en zoetstof aan toegevoegd.

Maar het droogleggen van de Edese grondwaterstand is blijkbaar nog niet genoeg voor Riedel want ook de bossen moeten er aan geloven. In navolging van het gemeentehuis gaat ook Riedel zichzelf verwarmen aan de verbranding van bomen want ook Riedel wordt aangesloten op het biomassanetwerk van Ede dat zo eufemistisch ‘Warmtenet’ wordt genoemd.

Nou is Riedel geen klein clubje. Dus om die fabriekshal met kantoren een beetje te verwarmen is er wel meer nodig dan een paar zakjes brandhout van de Praxis, nee, dat gaat met bospercelen tegelijk. Draaien die niet op resthout? Welnee, al die biomassacentrales die erbij zijn gekomen zeggen allemaal dat ze op resthout draaien maar inmiddels wordt er in Nederland, met Ede in de kopgroep, zoveel hout verbrand dat er in de wijde omgeving geen takje resthout meer te vinden is. En resthout is een breed begrip weten ze in Estland inmiddels.

Er schijnt zelfs een aparte bomenbarbecue door Warmtenet aangeschaft te gaan worden die naast de bestaande ketels aan de Dwarsweg moet komen. Nog meer uitstoot van fijnstof, nog meer CO2 de lucht in en dat doen we natuurlijk allemaal om het klimaat te redden.

Nou zou je kunnen denken dat die bomen toch wel dood gaan nu het grondwaterpeil per jaar met een half miljard liter daalt. En is dat niet nu dan is dat wel over een jaar of acht, als de subsidies op biomassa aflopen en het Warmtebedrijf ineens een nieuwe vorm van verwarming heeft gevonden: het oppompen van warm water. Nog meer grondwater dat uit de grond wordt gehaald en met zo’n 20.000 woonhuisequivalenten houdt dat niet op bij een paar liter. Dat zal ook wel over miljoenen kuubs gaan. Schrale troost voor de bomen: die zijn dan toch al opgestookt.

Maar misschien ben ik te somber. Gisteren heeft het geregend dus daar kunnen weer heel wat pakken Dubbelfris van worden gemaakt. En gekapte bomen worden opnieuw aangeplant. Toch?

Een plastic hekje met een balkje (een voormalige boom dus) er in om een miniboompje langs te laten groeien die een boom moet vervangen die er al 30 jaar of langer stond. Je ziet ze tegenwoordig in alle bossen staan, in groepjes dichtbij elkaar. Echt een treurig gezicht.

En dat allemaal door een paar bedrijven die de leefomgeving van Edenaren opstoken of voor nop uit de grond halen.

Ik word daar niet somber van, ik word daar depressief van.

 

 

1 thought on “Nieuwe biomassacentrale in Ede

  1. Dit heeft helemaal niets met duurzaamheid te maken. Kap met kappen, kap met biomassa. Geen nieuwe biomassaketel aan de Dwarsweg. Partijen in de gemeenteraad: spreek je hierover uit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *