Luntrn

Lunteren: veel mooier zonder Ee zeggen ze altijd tijdens de Heideoptocht maar dan heb ik slecht nieuws voor Luntrn want over een paar jaar zijn Ee en Luntrn aan elkaar vastgeplakt. Ede wordt een groene metropool en die 14.000 woningen passen prima tussen Ede en Luntrn en dan heet Luntrn gewoon Ede-Noord.

Nog slechter nieuws is dat de gemeenteraad daar niets aan gaat doen. Integendeel, die stemmen daar gewoon mee in.

Tot die tijd is Lunteren een gezellig en mooi dorp. Veluws, zelfstandig en eigengereid. Met zelfs een eigen krant waarin een stukje stond over de bewoners van de Abraham Kuijperstraat in Lunteren. Er werd daar al een Syrisch gezin gehuisvest en het leek Woonstede een goed plan om in diezelfde straat, in een hoekwoning, nog een Syrisch gezin te plaatsen.

Dat ging de inwoners van Lunteren wat te ver. Eén gezin ok, twee gezinnen nee. Inwoners van Lunteren willen graag dat hun kinderen ook in Lunteren kunnen wonen en als statushouders die huizen ‘inpikken’ dan wordt dat een stukje lastiger. Zo meteen moeten die kinderen bijvoorbeeld in Ede gaan wonen, een schrikbeeld voor de echte Lunteraan.

Bovendien willen ze een beetje spreiding van de statushouders. Je ziet tenslotte maar weinig statushouders aan de Seltersekampweg in Bennekom, de Onderlangs in Otterlo of de Bezuidenhout in Ede.

Niet een hele frisse reactie maar misschien wel een beetje begrijpelijk. En bovendien moet die krant vol. En de krant luisterde wel, waar andere instanties niet thuis gaven. De lokale politiek bijvoorbeeld.

Maar die lokale politiek liet zich achteraf niet onberoerd. Die stonden direct klaar om Lunteren af te schilderen als een fascistisch bolwerk waar discriminatie welig tiert. Dreigementen met ingezonden brieven, veroordelingen, plaatsvervangende schaamte. Het lokale twitter explodeerde eventjes.

Het is natuurlijk vooral het erkennen van het eigen falen. Het is de politiek in Ede niet gelukt om de huisvesting van statushouders in goede banen te leiden. Ook daar zie je dan een primitieve reflex, namelijk om de mensen die protesteren direct aan te wijzen als fout volk. Dat is wel de makkelijkste oplossing.

Vreemd dat diezelfde politiek bijna voltallig zweeg toen het college besloot om honderden oorlogsvluchtelingen uit Jemen en Somalië buiten de Edese poorten te houden. Ik heb geen coalitiepartij gehoord die daar wat van vond. Ik heb geen raadslid van de ChristenUnie of het CDA gehoord die het college beschuldigde van discriminatie. Ik las geen ingezonden brieven in de EdeStad.

Het is dan ook veel makkelijker om met het vingertje te wijzen naar een paar burgers die balen dat die mooie hoekwoning niet naar hun kinderen gaat maar naar statushouders dan de hand in eigen boezem te steken.

De verdeling van de huisvesting van statushouders gaat niet goed. We stoppen ze graag weg in de buitendorpen, ver weg van Ede maar vervolgens zeggen we dan dat Ede zijn plicht doet met de opvang van honderden asielzoekers die dan wel het liefst uit de Oekraïne moeten komen.

Maar als er protesten zijn dan noemen we niet de gemeente Ede maar Harskamp of Luntrn als schuldigen.

Lekker veilig.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *