Klanten Warmtebedrijf € 500 per jaar duurder uit

Klopt dat wel, vroeg iemand mij vandaag? Wat zou er niet kloppen dan? Dat klanten van het Warmtebedrijf veel duurder uit zijn dan bij een gasbedrijf. Ja, dat klopt. Ik zal het even uitleggen.

Vandaag kreeg ik van Vattenfall een aanbieding om mijn variabele contract om te zetten in een vast contract. Dat is geen toeval want die aanbieding krijg ik iedere dag. Dat wil je natuurlijk weten waar die aanbieding op is gebaseerd en dat zal ik nu vertellen: voor wat betreft gas is dat 1311 kuub per jaar. Daarvoor ga ik dan op jaarbasis betalen: Є 1.990,23. Ik rond het voor het gemak even af op 2000 euro.

Het Warmtebedrijf werkt niet met kuub. Die werken met gigajoules. Eén gigajoule staat gelijk aan 31,6 kuub gas. Als ik nu een aansluiting zou nemen bij het Warmtebedrijf en het net zo warm (of koud) zou willen hebben als nu, dan zou ik dus 41,5 gigajoule moeten afnemen. Daarvoor betaal ik bij Warmtebedrijf € 45,69 per gigajoule en dat is dus € 45,69 x 41,5= € 1.896,13.

Maar dan ben ik er nog niet bij het Warmtebedrijf. Daar betaal je namelijk ook ieder jaar een vastrecht. Dat kost je per aansluiting € 568,82. Ook betaal je bij Warmtebedrijf een bedrag voor meettarief. Geen idee wat het is maar het kost je je jaarlijks € 31,68. Tel die drie even bij elkaar op en je komt voor het equivalent van 1.311 kuub gas aan een jaarlijkse rekening van Є 2.496,64 bij Warmtebedrijf. Dat rond ik ook maar even af op 2.500 euro.

Daarnaast betaal je bij Warmtebedrijf per jaar € 145,38 voor huur en onderhoud. Dat onderhoud betaal ik voor mijn ketel ook. Eens in de twee jaar komt er iemand met een stofzuiger en na half uurtje gepruts betaal ik daarvoor € 107,00. Onderhoud Warmtebedrijf per twee jaar: 2 x € 145,38 = € 290,78, kosten onderhoud cv van Douwe per twee jaar: € 106,88.

Het Warmtebedrijf komt hiermee voor ‘1.311’ kuub in totaal op € 2.650. Vattenfall en mijn onderhoudsmannetje komen samen op € 2.050. Maar dan moet ik wel de afschrijving op mijn eigen ketel even meenemen. Ik zal niet lullig doen: dat kost mij per jaar € 100. Mijn totale kosten voor 1.311 kuub gas komen dus op  € 2.150 waarvoor ik bij Warmtebedrijf Є 2.650 zou moeten betalen.

Nou gaat dit om mijn situatie en niet iedereen is gelijk. Kijk ik op de site van het Nibud dan schrijven zij daar dat het gemiddelde verbruik van een aansluiting op Stadswarmte gemiddeld 42 gigajoules is. En dat is maar een halve gigajoule meer dan ik zou verbruiken dus bovenstaand rekenvoorbeeld is nagenoeg van toepassing op het gemiddelde Edese gezin.

En die betalen dus 500 euro meer dan een gezin dat is aangesloten bij een traditioneel gasbedrijf.

Nou kun je boos worden op Warmtebedrijf maar dat heeft geen zin. Warmtebedrijf is namelijk gewoon een bedrijf en bedrijven hebben over het algemeen maar één doel: winst maken.

Je kunt beter boos worden op het instituut dat er voor gezorgd heeft dat je niet kunt kiezen en je verplicht bent om gebruik te maken van Warmtebedrijf. Het instituut dat Warmtebedrijf naar een hele comfortabele monopoliepositie heeft geleid.

U mag raden welk instituut dat is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *