Klacht uit Letland over Ede

Leuk, ededorp.nl wordt ook in het buitenland gelezen want we ontvingen een reactie uit Letland. Jammer genoeg was(is) dit eigenlijk een klacht. Over Ede. Hoe dan?! Er is een verschil tussen Ede en Letland. Er zijn heel veel verschillen tussen Ede en Letland maar de klacht ging vooral over hout.

Als we het in Ede koud hebben dan zetten we de verwarming wat hoger. Die warmte is, godzijdank, grotendeels nog afkomstig van de verbranding van gas maar een steeds groter deel van Ede wordt verwarmd door de verbranding van hout. Want dat noemen we duurzaam. Biomassa dus, ook wel biokassa genoemd. In Letland wordt het bio-armoede genoemd.

We boffen maar met die infrastructuur van buizen onder de grond die brandstoffen naar onze huizen sturen waarmee we met één draai aan de knop de verwarming aan kunnen zetten. We boffen maar met al die bouwcentra waar we bakstenen en beton kunnen kopen om onze huizen te bouwen.

Dat is in Letland niet het geval.

Dat kunnen we ons niet voorstellen. Maar in Letland is het vrij normaal om te koken op houtvuur. Om je woonkamer te verwarmen met een open haard en om je huis te bouwen met hout. Dat laatste klinkt nu nog primitief maar zal in de toekomst worden gezien als de beste opslag van CO2. Geloof me,  hout wordt het bouwmateriaal van de toekomst.

Maar wat heeft Ede daar dan mee te maken?

Ede wil graag het duurzaamste jongetje van de klas worden en heeft drie biomassacentrales. Die stoken jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo hout op en dat komt allemaal uit de regio. En die regio is nogal groot gedefinieerd met een straal van 150 kilometer rondom Ede. En raad eens, de havens van Rotterdam en Amsterdam vallen precies binnen die regio.

Je weet natuurlijk niet of er hout uit Letland wordt verbrand in Ede want dat weet niemand. Met die certificaten van oorsprong wordt natuurlijk maar wat aangerommeld. Geen controleur die kan zien of die houtsnippers nou uit het Roekelse bos komen of van de oerbossen uit Letland maar als ‘men’ het niet weet dan kan ik het ook niet ontkennen. Of bevestigen.

Feit blijft dat de bossen van Letland in een hoog tempo worden gekapt omdat we hier in Nederland zo nodig ‘duurzaam energie willen opwekken’. En dan komt de klacht uit Letland. Bewoners van Letland moeten nu drie keer zoveel betalen voor hun brandstof en bouwhout dan twee jaar geleden. Omdat die bomen nu versnipperd worden en geëxporteerd naar Nederland om hier duurzaam verbrand te worden in plaats van dat ze gekapt worden door de lokale grondeigenaren voor verwarming en bouwhout.

En wie profiteren? Een paar houtmiljonairs uit Letland die oerbossen kappen en exporteren naar biomassaboeren in Nederland die miljonair worden van de subsidies die ze ontvangen.  Niks geen duurzaamheid dus, gewoon een uitwas van kapitalisme. En door die subsidie maakt het ze geen ruk uit of een zeecontainer hout € 10.000 of € 20.000 kost. Dat weten die houtmiljonairs in Letland. Met als gevolg een verdrievoudiging van de prijs van stook- en bouwhout in Letland.

Stel je voor dat we in Ede een energierekening krijgen die drie keer zo hoog is als twee jaar geleden omdat ze in Veenendaal graag duurzaam willen doen. Stel je voor dat de huizen hier twee keer zo duur worden omdat ze in Wageningen graag biomassacentrales willen voeden met hout dat wij gebruiken voor de bouw van onze huizen. We zouden dat nogal egoïstisch vinden van onze buren en ik heb dan wel een suggestie wat we met Veenendaal en Wageningen zouden moeten doen.

Bedenk dus nog eens, Nederlandse overheden, dat als je met miljarden strooit om de Nederlandse huiskamer ‘duurzaam’ te verwarmen, je Letlanders in de kou zet. Nog beter: stop met de verbranding van hout omdat je het milieu wilt redden.

Laten we in Ede beginnen met stoppen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *