Kikker in je bil

Het is 1 april en twee jaar geleden trok ik een fles champagne open om de opening van www.ededorp.nl te vieren. Ik had nu graag willen vertellen hoeveel columns er gepubliceerd zijn maar dan moet ik dat met de hand tellen en dat gaat me ook weer wat ver dus ik hou het bij een gokje: 600.

Zeshonderd stukjes, columns, blogs, cursiefjes en literaire uitspattingen met één centraal thema. Ede. Ons dorp. De plek van langs het tuinpad van mijn vader. De plaats waar we trots op zijn zonder dat te willen zeggen. Het dorp dat maar geen stad wil worden. Het gapende gat.

En net als in de gemeenteraad ga ik dan mensen bedanken. Vooral mezelf natuurlijk maar laat ik ook het gemeentebestuur niet vergeten. De burgemeester, die maar blijft aandringen om zijn eigen columns op onze site te publiceren, en ook de wethouders die regelmatig aan de telefoon hangen om hun gekke plannen toe te lichten.

Dank ook aan de gemeenteraad die maar blijft zeuren over een mega-subsidie voor de schrijvers van ededorp.nl. Dank daarvoor, maar onze adviezen blijven gratis. Dwingend, dat wel, maar geheel kosteloos.

Ook onze sponsoren verdienen dankbaarheid want ook zonder hen bleek het gewoon mogelijk om betrokken Edenaren hun woordje te laten doen. EdeDorp en geld, dat gaat maar moeilijk samen al moet ik eerlijk zeggen dat een experiment om het tegendeel te bewijzen ook best aardig zou zijn.

Dat sponsoren wat afwachtend zijn is verstandig want dat een partnerschap met ededorp.nl tot verrassende resultaten kan leiden kunt u navragen bij onze grote broer EdeStad, die kort na de start van onze samenwerking in financiële problemen kwam. Geen zorgen EdeStad, we helpen jullie er bovenop als we twee pagina’s per week krijgen.

Ook dank voor het ambtenarenkorps van de gemeente die zo trouw en snel onze vragen en WOB-verzoeken beantwoordden. Nog steeds wachten we op reactie op de biomassacentralevragen van 10 februari maar geduld is onze middlename.

Om iets terug te doen vertelden we graag wat ambtenaren en politici vergaten. De wachtgeldregelingen van Edese ex-politici, de uitstoot van de biomassacentrales, het salaris van de gemeentesecretaris, de kaalslag in de bossen en nog meer en we zijn nog maar net begonnen!

En we deden dat, zoals Mo dat altijd zegt, voor U. Het begon wat aarzelend met 5000 bezoeken per maand maar nu ontvangen we 300.000 gasten per jaar in onze ededorphuiskamer. En voor wie kwam u ook al weer? De gastcolumnisten….bedankt! Maar natuurlijk ook George Knottnerus, Harmen Quast, Jolmer Winkel, Joop Eding, Jos van der Panne en Mo van Ede. Allemaal lijders aan het virus dat artistieke scheppingsdrift heet en ededorp.nl is hun therapie.

De mensen met een mening, wars van ja-knikken, dwars op populisme, intelligent en beschaafd, kritisch en eloquent; uw vrienden van het Edese internet! En het goede nieuws is dat je ze kunt feliciteren. Dat kan door geld over te maken om ze door deze Coronacrisis te helpen maar ze hebben allemaal hun garage opgeruimd om plek te maken voor uw cadeaus. U kunt uw geschenken, het liefst zo duur mogelijk, opsturen maar maak je geen illusies: ededorp blijft sui iuris.

Geen luxe goederen in huis? Geen probleem. Blijf ze gewoon lezen, blijf denken, blijf kritisch. Dat is al dank genoeg.

2 thoughts on “Kikker in je bil

  1. Van harte gefeliciteerd Douwe en de jouwen!!!
    Het initiatief is zeer geslaagd mijns inziens. Het is een interessante site geworden. Het aantal lezers geeft daar het onomstotelijke bewijs van.
    Toch één klein puntje van kritisch advies: laat mensen vooral met open vizier publiceren en discussiëren. Een schuilnaam is laf en biedt de mogelijkheid om maar wat uit je nek te kletsen en onbeleefd te schelden zonder enige vorm van verantwoordelijkheid te nemen. Dat verhoogt het niveau van het debat bepaaldelijk niet. In ons land is het beslist niet nodig om je anoniem te uiten. Wees eerlijk en respectvol richting anderen. Dat zou de basisregel moeten zijn (net als bij bijvoorbeeld de reacties op artikelen van De Correspondent). Niets is makkelijker dan anoniem en slecht geïnformeerd op internet je gal te spuwen over bedrijven, overheden, instanties, politici of zelfs artiesten of andere individuele mensen. Je hoeft immers niemand recht in de ogen te kijken wanneer je een scherpe of zelfs onbeschofte reactie schrijft en op ‘enter’ drukt, laat staan dat je tegenargumenten hoeft aan te horen. Het verbindt niet, maar polariseert.
    Ik ben er van overtuigd dat discussies op de site dan vooral inhoudelijk worden gevoerd, zinvol zijn en velen juist uitnodigt om standpunten te delen. Een afwijkende mening hebben kan prima in dit land en discussies voeren met argumenten blijft altijd en voor iedereen leerzaam. Maar dan wel ondertekend met naam en toenaam. Ik wens jullie heel veel succes met de exploitatie van deze site en hoop dat ie lang zal blijven bestaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.