Glamping in Ede, € 800 per nacht!

De duurste camping van Nederland staat in de gemeente Ede. In Bennekom in dit geval. Bij zwembad de Vrije Slag werd voor de Edese daklozen een tentenkamp opgezet waarin de daklozen konden kamperen. En glamping is niet goedkoop, dat wist ik uit eigen ervaring. Maar per slaapplek kostte dit een ton per bezoeker.

Een ton.

Dat was niet voor het hele jaar maar voor een periode van nog geen vier maanden. Daarvoor kregen ze geen bubbelbad. Ook geen champagne en kaviaar iedere dag. Ze lagen met z’n allen in een grote tent met houten schotten tussen de bedden met een gordijn als geïmproviseerde deur. Kant-en-klare maaltijden, ijskoude douches en geen wasmachine op het terrein. Niks geen glamping dus maar gewoon overleven in een grote tent waarin een terrasverwarming de temperatuur boven de 0 moet houden.

En toch kost dat een ton per slaapplek. Er waren er 20 dus dat zal een miljoen of twee hebben gekost. Daar gaat dus iets mis en dan is het zoeken naar de schuldigen. En die schuldige is bekend want dat ben ik. En u ook trouwens. Want wij zijn de samenleving en volgens wethouder Leon Meijer is de samenleving de schuld. “Het lijkt er op dat we mensen met onaangepast gedrag afschrijven.”

Ik denk niet dat dat zo is. Al zou het wel zo zijn dan is dat nog geen excuus dat die opvang zo duur moet zijn. En volgens mij hebben we juist politici gekozen om die samenleving te vertegenwoordigen en te besturen. Maar het is uiteraard makkelijker om de schuld af te schuiven op de samenleving dan zelf verantwoordelijkheid te nemen. Niks nieuws onder de zon dus.

Hoe zit het met die ‘toeristen’ zelf, die een camping bezochten die 800 euro per dag kostte? De mensen die pech hadden in hun leven. Die, om wat voor reden dan ook, geen succes hadden, geen geluk. Voor hen werd een slaapplaats geboekt van 800 euro per nacht en wat kregen ze er voor terug?

Bagger. Als we vluchtelingen zo zouden opvangen in Ede dan haalden we het NOS-journaal. Nederland zou schande spreken van de opvang in Ede. Met twintig mensen in een tent, een terrasheater als verwarming, koude douches, magnetronmaaltijden en niet eens een wasmachine om je kleren te wassen. Wat een afgang.

En dan toch 800 euro per nacht. Je bent als dakloze, al zou je het niet verwachten, gedegradeerd. Je bent geen dakloze meer, maar je bent een product geworden. Je bent een product geworden van inhalige zzp’ers die in een paar jaar binnen willen lopen. Een product van cateraars die jou voor veel geld ongezonde troep voorschotelen. Je bent geen mens meer maar je bent een verdienmodel geworden van allerlei ondernemers die geld willen verdienen aan de opvang van daklozen.

Is dat de schuld van die ondernemers? Gelegenheid maakt de dief zeggen ze dan. En wie schept die gelegenheid dan? Volgens de wethouder is dat de samenleving. U en ik dus.

Ik denk daar wat anders over.

Foto: Myriam Thyes Licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malta-halfar-refugee-camp.jpg Foto is gesneden

https://www.bureauspotlight.nl/ijskoude-douche-terrasverwarmer-als-verwarming-en-slapen-tussen-houten-schotten-met-gordijntje/

https://www.bureauspotlight.nl/getreuzel-gemeente-ede-drijft-kosten-opvang-op-tot-een-ton-per-persoon/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *