Eerste Edese Subsidies naar Abu Dhabi

Het is opletten nu. In het vacuüm van de verkiezingstijd bestuurt het Edese college gewoon door maar nu zonder controle van de gemeenteraad die druk bezig was met de verkiezingen en nu druk bezig is met de formatie. De ideale tijd om er snel wat moeizame beslissingen doorheen te drukken. Vorige week al de bouw van 400 beleggingsobjecten annex vakantiehuisjes in Otterlo, deze week wordt er snel een subsidie naar de biomassafabrieken doorheen gesluisd.

De biomassacentrales in Ede, waar volgens de eigenaren alleen wat stoom wordt uitgeblazen vragen nu ineens een subsidie bij aan de overheid voor de aankoop van ‘luchtkwaliteit verbeterende technieken’. Dus toch vervuiling. Want als het allemaal zo schoon was, waarom zou je dan ineens de luchtkwaliteit gaan verbeteren?

Goed, als je dat dan wilt doen, en daarmee dus toegeeft dat het allemaal niet zo fris was, ga vooral je gang. Het kost een paar centen, 2,3 miljoen, maar gelukkig had het Warmtebedrijf net een paar investeerders uit Luxemburg en Abu Dhabi naar binnen gehaald. En hoewel het college deze verkoop van het Edese warmtebedrijf onder de pet hield voor iedereen, inclusief onze gemeenteraad, was het college ineens blij met de verkoop van het Warmtebedrijf. Onze Arabische en Luxemburgse vrienden zouden een kapitaalinjectie doen in het Warmtebedrijf dat daardoor nog duurzamer zou worden, terwijl de Edese boscrematoria zogenaamd bekend stonden als de meest duurzame van het hele universum.

Argumenten over lokale energieopwekking en lokale invloed, redenen om akkoord te gaan met de bouw van die bosvernietigers, bleken ineens niet meer van toepassing.

Maar wie gaat die aanpassingen aan die ‘duurzame’ biomassacentrales betalen. Ik. En al die andere Edenaren. Van de 2,3 miljoen die de aanpassingen gaan kosten gaan de provincie Gelderland en de gemeente Ede in ieder geval 1,7 miljoen betalen en misschien zelfs 2 miljoen. En de provincie en de gemeente krijgen dat geld uit de belastingen. Mijn belastingen en die van u.

Degene die vervuilt krijgt dus subsidie van degenen die vervuild worden. Slachtoffers moeten schadevergoeding betalen aan de daders. Hoe krom wil je het hebben?

Gelukkig las ik in de programma’s van de meeste politieke partijen dat ze tegenwoordig tegen biomassa zijn. Of dat ze het in ieder geval als een aflopende fase zien in de energietransitie. Hoe halen we het dan in ons hoofd om dan toch nog miljoenen subsidies in die verbrandingsovens te stoppen?

Het college zal het wel weer fakenews noemen. Het Warmtebedrijf gaat weer advertenties zetten in de krant. De woordvoerster van Warmtebedrijf gaat weer zeggen dat we bij EdeDorp 1+1 optellen en daar 2 van maken wat volgens Warmtebedrijf niet klopt.

In Abu Dhabi en Luxemburg lachen ze zich natuurlijk kapot. Die zullen ook wel verbaasd zijn dat we hier een bestuur hebben met zo weinig ruggengraat dat ze bij het minste geringste de portemonnee trekken. De portemonnee van de inwoners.  

Voor het overboeken van de winsten van het Warmtebedrijf zullen de bankrekeningen in Abu Dhabi en Luxemburg wel openstaan. Nee, die gaan niet naar de inwoners van Ede waarvan er in ieder geval ééntje is die zich afvraagt hoe deze vervuilers in zo’n bevoorrechte machtspositie zijn gekomen.

Dus Warmtebedrijf, betaal die ‘innovaties’ om te voorkomen dat heel Ede vergast wordt door jullie uitstoot lekker zelf?!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.