De Barneveldse Food Experience

“Het plan is om hier een kenniscentrum voor de korte keten te vestigen. In de korte keten zijn er zo min mogelijk schakels tussen voedselmakers, zoals boeren, en de consument. Ook willen we laten zien hoe ons voedsel gemaakt wordt. Daarbij willen we innovatie, onderzoek en beleving laten samenkomen.”

Komt dit bekend voor? Het zou zo maar uit de reclamefolder van de WFE kunnen komen. Maar dat komt het niet. Het zijn de woorden van Timo Kruft, eigenaar van de Midden Nederland Hallen in Barneveld, een evenementencomplex.

Kruft kocht uit de boedel van de Floriade in Almere The Green House. Dat schijnt de hoogste kas ter wereld te zijn. Het ontwerp is gebaseerd op een Engels paleis en heeft een oppervlakte van 10.000 m2.  Ik ben zelf niet op de Floriade geweest maar het zou zomaar kunnen dat dit inderdaad een spectaculaire kas is.

Bovendien is de kas een moordenaar want hij brengt nu de definitieve doodsteek toe aan ons eigen WFE’tje dat in Ede gepland staat. Want terwijl iedereen in Ede denkt of doet alsof het doorgaan van de WFE een open discussie is, versprak wethouder Leon Meijer zich tijdens een interview met Pointer op de vaderlandse radio. Na de opmerking dat het plan rondom de WFE moet worden aangepast reageerde Meijer: “….daar moeten we even kijken hoe zou je dat in een andere vorm plaats kunnen geven, zoiets was de bedoeling en is nog steeds eeeeehh, nou dat zou één van de alternatieven kunnen zijn.”

Verspreking? Voor de nationale radio. Freudiaans misschien maar het verraadt de gedachten van de wethouder. Het laat niets aan duidelijkheid over. Het college wil gewoon doorgaan met de WFE in de oorspronkelijke vorm. En wat het college wil gebeurt in Ede.

Tot nu toe misschien.

Want je bent wel heel optimistisch als je denkt dat er ruimte is voor twee attracties op Foodgebied in een straal van twintig kilometer. Ruimte op het rendabel te exploiteren. Het is nog maar de vraag of die ruimte er wel is voor één Foodattractie maar dat kunnen ze in Barneveld mooi testen. Dan hoeven we dat in Ede niet te doen.

Bovendien gebeurt dat in Barneveld niet op kosten van de gemeenschap maar op kosten van een slimme ondernemer die voor een appel en een ei een prachtige kas kocht en naar Barneveld haalde, waar Ede het precies andersom deed en zes ton gemeenschapsgeld naar de Floriade bracht om in een standje reclame te maken voor de WFE. Die zes ton, die misschien niet staan in de cijfers van het college nadat gevraagd werd wat die WFC-grap ons heeft gekost. Ik denk namelijk van niet.

Barneveld deed in een paar weken wat Ede al een jaar of tien niet lukt: een Foodattractie naar het dorp halen. Dat lijkt mij, om in de woorden van Leon Meijer te blijven, nogal een domper. Twee Foodattracties op 20 kilometer onderlinge afstand, dat gaat natuurlijk niet. Maar ik weet ook wat Leon Meijer dan gaan zeggen: “ach, het is een nieuwe uitdaging.” Het is alleen geen uitdaging, het is een probleem. Door het uitdaging te noemen bagatelliseer je de misschien wel meer dan 10 miljoen kosten die zijn gemaakt. Dat wil zeggen als alle kosten, binnen én buiten de stichting WFC, eerlijk worden opgeteld.

Maar het is ook een kans: de kans om direct de stekker uit dit project te trekken en met ‘opgeheven’ hoofd te verklaren dat de WFE in Ede niet meer nodig is nu er toch een educatieve Foodattractie in Foodvalley komt.

Foto: Floriade

https://www.stadnijkerk.nl/nieuws/lokaal/899851/spectaculaire-kas-van-floriade-naar-midden-nederland-hallen

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/pointer/a4b4b054-9007-4664-997a-3560781bfd77/2023-02-02-pointer-regio-heeft-ede-nog-trek-in-een-voedselpretpark

1 thought on “De Barneveldse Food Experience

  1. Het carnaval breekt binnenkort weer los, als je nog een blaasorkest nodig hebt, de droeftoeters van de bergstraat is een goeie optie, ze zijn gewild dus wees er snel bij.
    Proost !!! uuuhh ALAAF !!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *