De Babylonische Dekkingsgraad

Hij, Die-Deze-Week-Niet-Genoemd-Mag-Worden, had in z’n eentje besloten dat de brandweerkazerne aan de Stadpoort gesloten moest worden. Want die kost teveel. Wel zo’n twee ton per jaar hadden zijn 35 communicatiemedewerkers uitgezocht. En hij vond dat een gemeente als Ede, die meer dan 400 miljoen per jaar uitgeeft en vorig jaar ruim 8 miljoen winst maakte, dat niet meer kan betalen.

Dat werd zelfs de gemeenteraad van Ede teveel. En we kregen een heus debat. Je kunt op donderdagavond naar Goede Tijden, Slechte Tijden kijken maar het gebeurt gewoon in Ede, spanning, sensatie en slechte conversaties!

Het gaat om de dekkingsgraad, mensen. Ook wel: hoe snel is de brandweer op de plek van bestemming binnen 8 minuten. Dat moet voor het gebied dat ze bestrijken in ieder geval 70% van de uitrukken het geval zijn. Maar daar stopt het niet bij. Het gebied kan zijn: de bebouwde kom van Ede. Ede-Dorp zeg maar. Er kan ook mee bedoeld worden: heel Ede, inclusief het Edese buitengebied. Of de hele gemeente, inclusief Ederveen en Hoenderloo. Maar iedere partij gebruikte zijn eigen definitie.

Dat maakt zo’n debat niet eenvoudiger. Even terug naar de feiten: een verhuizing van de brandweer van de Breelaan naar de Peppelensteeg doet de dekkingsgraad dalen, welke definitie je ook gebruikt. Waarom zou je dan verhuizen? Omdat de grond aan de Breelaan prima gebruikt kan worden voor wat betonnen bejaardencomplexen. Daar is iets voor te zeggen natuurlijk maar het gaat wel ten koste van de veiligheid van de rest van Ede.

Je zou die complexen ook kunnen bouwen aan de Peppelensteeg maar laten we eerlijk zijn: ik zou ook liever aan de Breelaan wonen.

Maar er is nog een feit: door de aanwezigheid van een brandweerkazerne bij de Stadspoort stijgt de dekkingsgraad van de Edese brandweer met ongeveer 10%. We komen dan toch ineens boven de 80% uit. Dan doe je dus echt iets voor de burgers van Ede. Voor twee ton per jaar. Voor dat bedrag rukt die vrijwillige brandweer, in de nieuwe situatie, zo’n 80 keer per jaar uit. Dat is om katten uit de boom te halen, branden te blussen maar ook om reanimaties uit te voeren. Vorig jaar reanimeerden de vrijwilligers van de Stadspoort met succes minstens vijf Edenaren. Het zal je partner, vader, moeder of kind maar zijn.

In de Week van de Veiligheid moet je het maar durven om te roepen dat die kazerne dicht moet. En dan komen er hele vreemden sentimenten bij kijken. Iemand roept dat zijn zoon bij de brandweer zit. De ander verzwijgt dit liever. Maar zijn zoon is dat ook geen vrijwilliger, die zit bij de betaalde afdeling van de Edese brandweer. Dat vertroebelt de discussie nogal. Zijn er belangen die voor het collectieve belang gaan?

Er staat in stukken dat er vier mensen van de Stadspoortbrandweer binnenkort met pensioen gaan. Die mensen weten zelf van niets. Die pensionadas zijn er helemaal niet. We horen ook niet hoeveel de professionele brandweer aan de Breelaan eigenlijk kost. Lijkt me best aardig om dat eens tegenover elkaar te zetten.

Ik zou als gemeente mijn handjes dichtknijpen dat er zoveel vrijwilligers zijn die inzetten voor Ede. Dat mag best twee ton kosten. In Ede-Zuid vinden we in ieder geval van wel.

1 thought on “De Babylonische Dekkingsgraad

  1. Wat een vreemd stuk.
    U heeft zeker geen wederhoor toegepast of zich verdiept in het bijbehorende rapport. U kent blijkbaar een aantal mensen op betreffende brandweer post en heeft zich laten leiden door hun emoties.
    U weet overigens ook dat “vrijwilliger” een verouderde term is toch? Deze worden gewoon betaald en gaan daarvan lekker 2x per jaar op vakantie….laat u niet misleiden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *