Bomenfonds

Sommige dingen hebben een verkeerd woord. Zo heb ik een joggingbroek waar ik van alles mee doe behalve joggen. Mijn joggingbroek zou beter bankhangbroek kunnen heten want dat raakt beter de kern van het bestaan van mijn joggingbroek. Gymschoenen heb ik ook. Ze hebben alleen nog nooit gegymd maar alles bij elkaar maakt die outfit de indruk dat ik behoorlijk sportief ben en dat is niet zo.

Een klassiekertje is het woord ombuiging. Dat klinkt niet verkeerd. Het klinkt ook niet heel goed trouwens. Het klinkt een beetje naar niks maar het is een synoniem voor wat vroeger bezuiniging heette. En je weet dat van bezuinigingen niemand vrolijk wordt dus je kunt het beter ombuigingsmaatregel noemen.

Er worden hele vergaderingen gewijd aan het vinden van termen waarmee je een vervelende boodschap kunt verpakken in een positief woord. Dat zou zo maar eens het geval kunnen zijn bij de laatste belastingmaatregel van het Edese college, het Bomenfonds.

Als je het leest dan denk ja: aha, goed bezig! Het Warmtebedrijf stort 10 miljoen in een fonds waaruit de gemeente Ede geld kan halen om bomen te planten. Of het herinneringsbos waar Edenaren een boom kunnen planten om een geboorte of overlijden te gedenken komt er eindelijk en de kosten worden betaald uit het Bomenfonds. Weer goed bezig.

Maar dat is het dus niet. Het is een hele slechte maatregel. Kap je een boom met een stamomtrek van 80 centimeter en dan moet je geld betalen aan het Bomenfonds. Daar ben ik geen tegenstander van overigens. Hoe kun je daar onderuit komen? Door een boom terug te planten. Daar gaat het al een beetje mis natuurlijk want die mooie oude beukenboom van 100 jaar kan gewoon gekapt worden als daar een sprietje van twee jaar oud voor in de plaats wordt gezet.

Een nog betere methode om aan de bomenbelasting te ontkomen is het kappen van een boom voordat die een stam van 80 centimeter heeft. Binnenkort dus een hoop ambtenaren in de wijk die met een rolmaatje in die hand die bomen in de straat komen opmeten om ze te kappen voordat ze te groot worden. Veel boswachters die nog snel dat bos willen laten omzagen voordat er belasting betaald moet worden aan het bomenfonds, in het kader van natuurlijk bosbeheer uiteraard.

Het Bomenfonds krijgt een aanzuigende (wat ik trouwens ook een raar woord vind) werking voor het kappen van bomen.

De kans dat er over 50 jaar nog bomen staan die minimaal 50 jaar oud zijn is dus niet zo groot want je kunt ze beter neerhalen voor ze een stam van 80 centimeter krijgen. De Veluwe wordt een soort bonsaibos.

Zou dat nou zo’n vaart lopen? Mwah, dat hoeft niet. Laat ze lekker groeien toch? Goed voor CO2 opname, tegen de opwarming van het klimaat of gewoon omdat ze mooi zijn. Wie heeft er nou belang bij het kappen van bomen omdat ze te oud worden? Wie zit er nou te wachten op die treurige stapels afgezaagde boomstammen?

Ik weet wel iemand.

Maar ik had me voorgenomen niet weer over biomassacentrales te beginnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *